Producătorul auto Volvo a ales o strategie publicitară neobişnuită în Germania. Mesajul principal transmis publicului este „Nu cumpăraţi această maşină”. Ce se ascunde în spatele acestei campanii de advertising?

Noua campanie Volvo din Germania surprinde la prima vedere. Mesajul publicitar spune: „Nu cumpărați această mașină”, potrivit Bloomberg.

Sloganul nu face parte din strategia clasică de marketing de tip „nu face niciodată acest lucru”, ci se potrivește cu planul Volvo de a-i convinge pe șoferi să treacă la „abonamente” (subscriptions), asemănătoare cu cele de la Netflix sau Spotify.

Practic, clienții sunt convinşi să îşi achiziţioneze maşina prin „subscripţii”: plătesc o singură factură lunară care acoperă diverse taxe și reparații – un plan prin care Volvo speră să vândă jumătate din producția proprie până în 2025.

„Este foarte transparent, o modalitate de a-ţi lua mașină fără a avea bătăi de cap”, ​​spune Hakan Samuelsson, Chief Executive Officer Volvo . „Știi exact cât plăteşti”.

După încercări limitate în S.U.A. și Europa în ultimul an, Volvo a lansat în luna octombrie un program la nivel național în Germania, cu abonamente la aproape toate modelele sale. Costul lunar variază de la 498 euro, pentru o versiune de bază a vehiculului său sport compact XC40 până la 929 euro pentru un SUV de top, de tip XC90 cu jante din aliaj și tapițerie din piele Nappa.

Volvo spune că un abonament diferă de leasing sau un contract de închiriere tradițional prin faptul că nu există nici o taxă de plată în avans sau de închiriere, iar prețul include asigurarea, taxele, asistența rutieră și serviciile, cum ar fi preluarea de la locuință a maşinii, repararea, sau montarea și depozitarea anvelopelor de iarnă.

Felix Müller a subscris trei modele negre XC40 pentru el și cei trei angajați ai săi la Techrunners, un startup de lângă Köln, care pregătește lucrătorii de servicii pentru companiile de cablu.

Müller, care petrece aproximativ 15 ore pe săptămână la volan, mergând la sediul clienților, afirmă că prețul nu l-a descurajat, deoarece îşi poate opri sau modifica abonamentul în doi ani.

Pentru antreprenorul german, marele avantaj constă în faptul că nu este nevoie să investești în reparaţii, iar angajaţii săi nu trebuie să renunțe la muncă pentru a se duce în service. „Am aceeaşi sumă de plătit în fiecare lună, ceea ce mi-a permis să îmi fac planificarea pe bugetul meu”, spune el. „Nu mai trebuie să-mi fac griji pentru nimic.”

Nu doar Volvo mizează pe strategia de abonare. Ford Motor Co. oferă mașini în San Francisco și Los Angeles, începând de la 405 dolari lunar înainte de impozitare. Porsche, Mercedes-Benz și Cadillac lasă toți șoferii în anumite orașe selectate să schimbe modelele high-end de mai multe ori pe an, pentru aproximativ 1.000 de dolari până la 2.000 de dolari pe lună.

Inclusiv Li Shufu, magnatul chinez care a cumpărat Volvo în 2010, oferă abonamente prin intermediul unei noi mărci denumite Lynk & Co., care vizează cumpărătorii mai tineri.

Articolul precedentDragnea a dinamitat bugetul pe 2019 ca să-și țină baronii aproape
Articolul următorGuvernul Italiei a făcut un pas înapoi, pentru a evita o criză ca în Grecia