Vizită de lucru în Vrancea. A fost reinaugurată o stație de irigații, avariată după punerea în funcțiune timpul Guvernului Năstase

Primul ministru, Vasilica Dăncilă și ministrul agriculturii, Petre Daea, s-au deplasat într-o vizită de lucru, miercuri, la o stație de irigații din județul Vrancea, la Hareț. Cu această ocazie a fost reinaugurată o stație de irigații în care s-au ”pompat” echivalentul a două milioane de euro, și care nu a mai apucat să funcționeze după inaugurarea inițială din  2006. La acel moment stația a fost inundată din cauza unor defecte de proiectare iar lucrările de reparații s-au reluat anul acesta.

” În România din 1989 niciun guvern nu s-a gândit să introducă sisteme de irigații.” a declarat actualul ministru al agriculturii, încercând să facă uitat faptul că această stație trebuia să funcționeze din timpul altui Guvern PSD, cel condus de Adrian Năstase.

”Până în 2020 vom ajunge la 2 milioane de hectare (reamenajate na), a anunțat cu această ocazie Petre Daea.

Staţia de pompare din comuna Haret care va iriga 700 de hecatare.

„E un program în detaliu construit, să ajungem cu finalitatea lui pe partea dreaptă a Canalului Siret. Observaţi două lucruri aici: pe de o parte infrastructura principală care înseamnă Canalul Siret – Bărăgan, care are o lungime de exploatare ce este practic funcţională cu un dop la km 5+700, iar la km 5+200 este această gură de aspirare ce a fost proiectată şi introdusă în staţia de repompare 5 de la Haret. Staţia nu a funcţionat niciodată; a fost doar în probe în momentul în care s-au terminat lucrările respective.

Acesta a precizat că Executivul a alocat până în 2020 un miliard de euro pentru executarea acestor lucrări, respectiv punerea în funcţiune a staţiilor, decolmatarea, curăţirea secţiunilor de scurgere, reprofilarea canalelor acolo unde este necesar.

„A doua direcţie pe care acţionăm este direcţia privată, adică sistemul secundar de irigaţii care se află în proprietatea fermierilor, care s-au organizat în asociaţii. Prin PNDR avem 435 milioane de euro care vor fi puşi în mişcare prin proiectele care se vor crea în zonele acestea, în aşa fel încât, odată cu sistemul principal, să putem să punem în funcţiune şi sistemele secundare. Am decis în Guvern să modificăm PNDR, pentru a putea da posibilitatea ca din banii europeni, până la 30% din aceşti bani, să fie folosiți pentru procurarea instalaţiilor de irigat”, a precizat Daea.

România are 10.630 km de canale de irigaţii, 2.710 staţii de pompare și 56.600 km de canale de desecare. Suprafața totală irigată este de 2.991.943 hectare.

Articolul precedentAflă în ce sector economic România are cele mai multe femei angajate din UE
Articolul următorTaxify, rivalul Uber, primește 175 de milioane de euro și ajunge la 1 miliard de euro

Comments are closed.