Ministrul Energiei – Virgil Popescu asigură că stocurile de gaze naturale sunt asigurate pentru iarnă și vor ajunge în două săptămâni la 97 la sută. Ministrul Energiei anunță că energia electrică se va baza și pe producția de cărbune, care este în creștere.

tocurile de gaze naturale au ajuns în acest moment la aproape 93%, iar până la 1 noiembrie vor fi acoperite în proporţie de 95 – 97%, a anunţat, joi, ministrul Energiei, Virgil Popescu, în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii pe tema pregătirii pentru sezonul rece, la care a luat parte şi premierul Nicolae Ciucă. Potrivit acestuia, fluxurile de intrare şi de ieşire din ţară a gazelor naturale sunt în parametri normali şi nu se estimează că vor fi probleme cu aprovizionarea din acest punct de vedere.

„Stocurile de gaze naturale astăzi sunt aproape de 93% şi estimăm că vor depăşi 2,9 miliarde de metri cubi la începutul lunii noiembrie, mai precis pe data de 1 noiembrie. Asta ne va duce la un procent de aproximativ 95 – 97% din total, capacitate de depozitare, un procent care ne permite să trecem o iarnă normală, cum estimăm că va fi această iarnă, fără să avem probleme. Stocurile de cărbune în termocentrală, şi aici vorbesc în principal de lignit, sunt în parametri normali. Producţia de cărbune de lignit a crescut în acest an, practic, cu aproape 900.000 de tone, în ciuda faptului că am avut cariera de la Roşia blocată o perioadă de o lună şi jumătate. Tocmai, au crescut stocurile pentru a compensa rezerva din lacurile de acumulare ale Hidroelectricii, lipsă datorată în special secetei din această vară”, a explicat ministrul Virgil Popescu la videoconferința premierului cu prefecții pentru pregătirea sezonului de iarnă 2022-2023.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fguv.ro%2Fvideos%2F3174560482834126%2F&show_text=false&width=560&t=0

Virgil Popescu a reamintit și de producția de cărbune, care este în creștere și va asigura energia electrică necesară. El a precizat că există o bună colaborare cu CFR Marfă pentru a menţine ritmul de aprovizionare cu cărbune pentru termocentralele de la Craiova, Turceni şi Işalniţa, care funcţionează „în parametri normali” şi nu sunt estimate probleme pentru perioada următoare.

„Stocurile de cărbune, în mod normal, sunt asigurate pentru 10 zile, dar noi vorbim de o producţie crescută de cărbune care asigură o producţie mai mare de energie electrică, care să compenseze energia electrică pe care o producea Hidroelectrica, iar la Complexul Energetic Oltenia, ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, Termocentrala de la Rovinari funcţionează cu stocurile de cărbune aflate în carieră, pentru că direct din carieră vin în termocentrală, deci nu există un stoc. Ele există în carieră şi se transportă pe bandă direct în termocentrală. (…) Avem nevoie de energia pe cărbune în această iarnă, în această criză energetică, iar Complexul Energetic Oltenia funcţionează cu toate fronturile împinse la capacitate maximă de extracţie a cărbunelui”, a precizat Popescu, citat de Agerpres.

Articolul precedentVouchere sociale – a treia tranșă. Guvernul a anunțat când intră banii
Articolul următorȘeful ANPC, acuzat de compania Blue Air că ar fi cerut șpagă. Reacția lui H. Constantinescu: O încercare disperată de a scăpa de amendă