Blue Air aruncă bomba în scandalul legat de descinderile DNA la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Compania aeriană îl acuză direct pe șeful instituției că ar fi cerut șpagă mai multe ceasuri și bani ca să mușamalizeze o amendă uriașă. În replică, șeful a ANPC a declarat pentru Realitatea Plus că este vorba de o „încercare disperată a BLUE AIR de a se agața de orice pentru a-și justifica incapacitatea de a plăti.”

Potrivit celor de la Blue Air, „Horia Constantinescu ne-a comunicat faptul că pot fi evitate costurile amenzii, dar trebuie să găsim soluții pentru 10-20% din sumă care să acopere stresul comisarilor ANPC, terorizați de plângeri față de Blue Air”.

Acuzația vine în contextul În care procurorii DNA au deschis un dosar penal pentru infracțiuni de corupție privind controalele făcute de Autoritatea pentru protecția Consumatorului, iar miercuri au descins la sediul central al instituției.

HORIA CONSTANTINESCU (ANPC): BLUE AIR ÎNCEARCĂ ORICE PENTRU A ASCUNDE FAPTUL CĂ NU AR BANI PENTRU PLATA SANCȚIUNILOR

În replică, șefii ANPC au transmis într-un comunicat de presă că întreaga activitate a instituției se desfășoară cu respectarea legii, integrității și cu toleranță zero față de corupție. 

Într-o declarație pentru Realitatea Plus, șeful ANPC Horia Constantinescu a acuzat compania că încearcă, pe căi necurate, să scape de problemele uriașe pe care le are. Mai mult, el a dezvăluit faptul că invocarea șpăgii cu ceasuri a pornit, de fapt, de la o glumă.

„Când reprezentantul Blue Air ne-a spus că nu are bani să achite ceea ce trebuie și să le returneze consumatorilor, iar la momentul dat se plângea că traversează o perioadă dificilă, colegul meu i-a spus <<vindeți-vă ceasul de la mână, că valorează nu știu cât din suma pe care o aveți de returnat consumatorilor>>. (…) Deci nicio secunda nu a spus <<vai, ce îmi place ceasul, poate mi-l dai mie>>, sunt petarde de fum lansate de aceasta companie care a prejudiciat peste 180.000 de consumatori. (…) Părerea mea este că (BLUE AIR – N.R.) face o încercare disperata de a se agăța de orice pentru a-și justifica incapacitatea de a plăti”, a declarat șeful ANPC, Horia Constantinescu, la Realitatea Plus.

ANPC, AMENDĂ RECORD DE 2 MILIOANE DE EURO PENTRU BLUE AIR

În iulie, ANPC a anunțat aplicarea unei amenzi record de 2 milioane de euro pentru compania aeriană low cost, ca urmare a practicilor incorecte față de clienți.

Mai exact, Blue Air era acuzată că a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le 178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăți în valoare totală de 66.585.967,68 lei, de către consumatori din 20 de state membre ale Uniunii Europene.

Pe 4 octombrie, ANPC a revenit cu o  actualizare a sancțiunilor impuse BLUE AIR.

În data de 6 septembrie, Blue Air a anunțat suspendarea zborurilor, ca urmare a blocării conturilor de către Ministerul Mediului, pentru că „nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze de seră. Blue Air nu a respectat legea”. 

Articolul precedentVirgil Popescu: „Stocurile de gaze naturale, acoperite în proporție de 97% la 1 noiembrie”
Articolul următorAproape 24 de milioane de euro, finanțare pentru ruta mănăstirilor din zona Moldovei, ruta bisericilor de lemn și ruta Sfântul Ladislau