VIDEO Culisele Statului Paralel: Cum a falimentat clanul Herăscu Galațiul. Statul, păgubit cu sute de milioane de euro

În ultimii 30 de ani, România a fost sufocată de mafii locale care și-au extins tentaculele cât de mult au putut și cât de mult le-a fost permis. Susținute chiar de către instituțiile care ar trebui să protejeze cetățenii de rând, clanurile formate din adevărați moguli locali au adus la sapă de lemn fabrici prospere în trecut. Județul Galați nu este o excepție. Acolo, încă de la începutul anilor 2000, presa locală relata despre tunurile financiare date de către supranumitul „clan Herăscu”, dar și despre un dosar pe care DIICOT l-a deschis pe numele acestei familii.

Din „clanul Herăstilor” fac parte Marius, care înainte de 1998 apărea înregistrat cu profesia de tâmplar, Petrică, care era marinar, mama celor 2, Safta Hersăscu, educatoare, precum și tatăl acestora, cu mândra ocupație de șomer. Ascensiunea Herăștilor începe chiar înainte de anii 2000, când Petrică Herăscu a dat, potrivit datelor DIICOT, un tun de sute de milioane de lei prin metoda compensărilor fictive.

 

Așa a luat naștere un conglomerat de firme care îl aveau în comun pe acționarul Petrică Herăscu, ajuns în această postură prin inducerea unora dintre proprietarii firmelor existe în eroare pentru a câștiga locul de acționar principal, relata în anul 2006 România Liberă.

Dintre acestea, potrivit România Liberă, o anumită firmă din Târgu Jiu ar fi avut rolul de a șterge urmele caracatiței de țepe date de Herăscu. Procurorii DNA declarau la momentul începerii investigației care viza familia Herăscu că prejudiciul pe care acest clan l-ar fi adus pe parcursul timpului depășea suma de 300 de miliarde de lei, pentru că „fondurile financiare obținute prin delapidare si spalare de bani au fost utilizate pentru a dobandi si alte societati”.

În acest lanț al companiilor cu un trecut cel puțin dubios apare și SC Makinvest Com SRL, o societate care a luat naștere ca urmare a dizolvării unei societăți-tampon, SC Galinvest, care, potrivit România Liberă, ar fi reprezentat un paravan pentru tranzacții financiare ilegale între cetățeni din Sudan.

Makinvest SRL apare ca numitor comun în scandalul uriaș de acum mai bine de 17 ani în care zeci de țărani care dețineau terenuri arabile pe raza comunei Băneasa din Județul Galați au rămas fără proprietăți. Zeci de localnici gălățeni s-au trezit că erau „scăpați” de terenuri în schimbul unor sume de nimic sau în schimbul altor terenuri, intravilane, care de multe ori nu existau.

Revenind la rolul Makinvest SRL, reprezentată în acte la acea vreme de un anumit Iancu Constantin, acesta se regăsea în toate contractele de vânzare întocmite în acel an pe raza comunei din Galați. Potrivit publicației locale Viața Liberă, Constantin era omul de bază al lui Petrică Herăscu, care între timp patrona Hortigal SA, adică societatea în al cărei buzunar au intrat majoritatea terenurilor cedate de gălățenii din mai multe zone ale județului și care ar fi prejudiciat statul român cu aproximativ 40 de milioane de euro. Totuși, pentru că nu ar fi putut realiza o asemenea scamatorie fără să bată la ochii autorităților locale, Herăscu s-ar fi gândit să le implice de la început și pe acestea, ca să nu existe supărare între moguli.

Așa se face că pe fir intră Cosmin Păun, fost prefect de Galați pe la jumătatea anilor 2000 care și-a pus semnătura pe mai multe acte frauduloase care atestă cumpărarea terenurilor a mai bine de 15 proprietari de către societatea Makinvest, tranzacții efectuate pe niște sume aproape neînsemnate și prin care terenurile reale în extravilan aflate pe raza comunei Băneasa urmau să fie echivalate cu terenuri de cele mai multe ori fictive de pe raza localităților Galați și Vânători.

Mai mulți localnici au povestit la acea vreme pentru presa locală că tranzacțiile s-au făcut la repezeală, pe genunchi, de multe ori chiar în fața clădirii primăriei. Printre acestea, se numără și câteva contracte care au fost încheiate în condiții strigătoare la cer. Fiindcă majoritatea celor care și-au cedat terenurile erau vârstnici, unii dintre aceștia nici nu au apucat să semneze hârtiile prin care urmau să cedeze bucățile de pământ. Chiar și așa, există cazuri în care, dacă proprietarul decedase iar moștenitorul nu se implicase în vreo tranzacție cu afacerea Makinvest, apărea oricum numele acestora pe contractele semnate în Galați. Este și cazul unei bătrâne decedate în anul 2008 care ar fi semnat la un an după moarte, adică în 2009, un acord încheiat cu Mekinvest, acord prin care bătrâna decedată, împreună cu cei peste 50 000 de mp pe care îi deținea, erau reprezentați de către Iancu Constantin.

Astfel, printr-un lanț plin de înșelăciuni și țepe, familia Herăscu ar fi ajuns în posesia a peste 32 de hectare de teren pe raza județului Galați, printre care se afla și terenul de sub o fabrică locală de produse de panificație.

Societatea Hortigal a adus familiei Herăscu bani pentru ani întregi. Când au simțit că trebuie să schimbe macazul, au decis să o bage în insolvență, nu înainte însă să ia un împrumut de 950 de milioane de lei vechi de la Banca Agricolă, împrumut pentru care au garantat cu bunurile aflate în posesia societății. Pentru că nu ar mai fi putut achita datoriile, o parte dintre acestea au fost preluate de aceeași societate care a stat mereu lângă familia Herăscu, și anume Makinvest SA. Astfel, Hortigal a ajuns să fie executată silit pentru 22 de miliarde de lei, chiar dacă activele societății ar fi depășit suma de 46 de miliarde de lei vechi, relatează Viața Libeă.

O publicație locală scrie că executarea a fost una controversată și a adus un dosar stufos pe numele familiei Herăscu. În această perioadă intră în scenă Mihai Giosan. Potrivit surselor locale, Giosan a fost procuror înainte de 1989. Presa locală spune că între timp s-a reorientat, a întâlnit familia Herăscu și a ajuns avocatul acestora, pe care i-ar fi reprezentat în mai multe dosare, dar și lichidator al societăților pe care clanul Herăscu le-a falimentat. Giosan s-a numărat și printre lichidatorii trimiși de către instanță să rezolve situația de la Hortigal. Potrivit presei locale, avocatul familiei Herăscu s-a ocupat de mutarea patrimoniului Hortigal în proprietatea Makinvest, conform unei decizii din 2006 a judecătorilor. Trebuie precizat că pe parcursul celor peste 10 ani în care a fost deschisă procedura de lichidare a Hortigal, mai multe instanțe de judecată au decis ca societatea trebuie să se reîntoarcă la starea sa de dinaintea executării silite. Din varii motive, aceste hotărâri nu au fost niciodateă puse în aplicare.

Impact-Est relatează că fostul procuror și avocat, Mihai Giosan, și-a dat demisia din calitatea de lichidator al SC Hortigal în anul 2014. Motivația ar fi fost sănătatea domnului în cauză, care s-a înrăutățit brusc după ce doi magistrați au încput să judece majorarea dubioasă a unei creanțe legate de societate, de la 2,5 la 46 de miliarde de lei vechi.

În afacerea atât de controversată apare și Monica Mihaela Miron, soția comisarului șef de la IPJ Galați, Daniel Miron. Presa locală relata în anul 2012 că Mihaela Miron a fost angajată pentru un an la nu mai puțin de trei societăți care au aparținut familiei Herăscu, printre care se numără și Makinvest, celebră pentru afacerea frauduloasă cu terenurile gălățenilor. Potrivit unei anchete făcute cu mai bine de 10 ani în urmă de presa din Galați, relația familiei Herăscu cu soții Miron le-ar fi adus beneficii, în special celor din urmă. Surprinzător, după ce doamna Miron a început să lucreze la firmele clanului gălățean, soțul acesteia a ajuns printr-o situație interesantă la conducerea IPJ. La acea vreme, Daniel Miron avea doar 32 de ani, fiind astfel cel mai tânăr șef al IPJ Galați din istoria instituției, fără să dețină până atunci vreo funcție de conducere în cadrul Poliției Române, potrivit Realitatea Plus.

După ce nu a mai rămas mare lucru din care să stoarcă bani la Galați, familia Herăscu și-a mutat afacerile la Iași, când Petrică Hersăcu, unul dintre cei mai bogați 300 de români din acea perioadă, voia să cumpere Lactis SA, o fabrică cu istorie din Iași. Ziarul de Iași relatează că pe la jumătatea anilor 2000, Petrică Herăscu, prin societatea sa Galmopan, a cumpărat active ale fabricii pentru care ar fi achitat cu mult sub prețul pieței de atunci. O anchetă a presei locale din acea vreme a scos la lumină faptul că, după preluarea activelor, Galmopan a înființat o firmă-fantomă, SC Euro-lact SRL care căpușa fabrica de lactate din Iași. După câțiva ani familia Herăscu a repetat schema de la Hortigal și aici, la societatea Lactis fiind chemat un lichidator care declara la acel moment că ceea ce a fost odată o mare fabrică locală ajunsese sub patronatul Herăștilor să primească venituri minime doar din închirierea unor spații de depozitare.

Dezbaterea de la Culisele statului paralel despre clanul Herăscu VIDEO – AICI 

https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel

Dosarul devalizării masive de la Lactis Iași s-a întors în 2020 în fața procurorilor DIICOT, după mai bine de 10 ani de investigații, pentru mai multe cercetări, scrie site-ul Dezvăluirea. În dosar, pe lângă Petrică Herăscu mai sunt cercetate încă cinci persoane. Autoritățile se mișcă însă greu în acest caz, astfel ca există posibilitatea reală ca faptele să se prescrie, iar cei vinovați de devalorizarea societății ieșene să nu mai poată fi niciodată trași la răspundere.

Nu este însă singurul dosar al familiei Herăscu care este plimbat de la o instituție a statului la alta. Potrivit publicației Ziua, peste 40 de dosare deschise de către DIICOT pe numele membrilor familiei Herăscu au fost tergiversate. Astfel, pe fraudele masive ale clanului s-a depus praful ani de zile. Presa locala scria în 2006 că pe numele familiei au fost depuse mai multe plângeri la DNA Galați, în urma unei fraude de 300 de miliarde de lei. Dosarul s-ar fi făcut însă pierdut în timp.

Banii frauduloși pe care i-a făcut familia Herăscu în Galați și Iași nu era probabil suficienți, așa că au schimbat macazul către Brăila. Mai exact, frații Herăscu au vândut o parte din fabrica de pâine Galmopan. Doi ani mai târziu, fabrica a pus definitiv lacătul pe ușă. Astfel, scăpând de partea „gălățeană” a fabricii, frații Petrică și Marius Herăscu și-au deschis alte afaceri în Brăila.

Și acum, să vedem concret cât au reușit să strângă frații Herăscu. Potrivit site-ului Capital, în ediția din anul 2008 a Top 300 cei mai bogați români, Petrică și Marius Herăscu aveau o avere cumulată estimată la 56 de miloane de euro. Petrică Herăscu nu pare să fi sărăcit pe parcursul timpului pentru că, patru ani mai târziu apare listat singur în același top, cu o avere de peste 30 de milioane de euro.

Petrică Herăscu, Mihai Giosan, Daniel Miron, dar și fostul prefect al județului Galați, Cosmin Păun au fost contactați pentru a-și exprima punctul de vedere. Până la momentul redactării acestui material, Realitatea Plus nu a primit niciun răspuns din partea celor vizați. 

Dezbaterea de la Culisele statului paralel despre clanul Herăscu VIDEO – AICI 

https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel

Înregistrarea emisiunii Culisele statului paralel poate fi urmărită pe pagina https://www.realitatea.net/emisiuni/culiselestatuluiparalel

Emisiunea Culisele statului paralel de vineri poate fi urmărită LIVE AICI: https://www.realitatea.net/live

Articolul precedentPeste 8 milioane de facturi la electricitate și gaze au fost calculate GREȘIT! Furtul din energie, rezolvat prin chestionare
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Dorin Iacob despre afacerile clanului Herăscu: Rețeta succesului, TRĂDARE și FALIMENT

68 COMENTARII

 1. สล็อตออนไลน์ทุกค่าย เว็บสล็อตออนไลน์ ไม่มีขั้นต่ำ เดิมพันเริ่มต้นเพียง 1 บาท สมัครสล็อตออนไลน์
  ฝากถอนอัตโนมัติ สมัครเว็บเกมสล็อตออนไลน์ฟรี ทดลองเล่นสล็อตออนไลน์ ทุกค่าย ครบจบในเว็บเดียว กระเป๋าเดียว ไม่ต้องโยกเงิน เกมสล็อตออนไลน์โบนัสแตกง่าย
  รวมเกมสล็อตออนไลน์ ได้เงินจริง แจกโบนัสฟรีเกมสล็อตออนไลน์ จากทางค่ายเกมและผู้พัฒนาโดยตรง แจกเครดิตฟรีสล็อตออนไลน์ สมัครสมาชิกใหม่รับได้ทันที

 2. รวมทุกค่ายสล็อต เว็บตรงสล็อต ไม่ผ่านเอเย่นต์ สล็อตเว็บตรงเปิดใหม่ ระบบฝากถอนอัตโนมัติ
  กระเป๋าเดียว ไม่ต้องโยกเงิน เว็บตรงสล็อตต่างประเทศ สล็อตเว็บตรงแตกง่าย ไม่มีขั้นต่ำ เดิมพันแรกเริ่มเพียง 1 บาท สมัครสล็อตเว็บตรง เปิดใหม่ล่าสุด แตกง่าย เพียงเป็นสมาชิกใหม่รับการ
  แจกเครดิตฟรีสล็อตเว็บตรง ไม่ผ่านเอเย่นต์ ถอนได้จริง เว็บตรงสล็อตแจกเครดิตฟรี สล็อตเว็บตรงไม่มีขั้นต่ำ สล็อตเว็บตรงแตกง่าย 2022 เปิดใหม่ ที่นี่เท่านั้น

 3. เว็บตรงแจกเครดิตฟรี แจกเครดิตฟรี 100 200 300 เว็บรวมแจกเครดิตฟรี เล่นเกมสล็อตออนไลน์
  บาคาร่า ยิงปลา เกมไพ่อื่นๆอีกมากมายจากผู้ให้บริการ เว็บแจกเครดิตฟรี ไม่มีขั้นต่ำ สมัครสมาชิกใหม่แจกเครดิตฟรี ยืนยันตัวตนผ่านเบอร์โทรศัพท์ ไม่มีเงื่อนไข ไม่ต้องฝากเงิน
  และ ไม่ต้องแชร์ ถอนเงินได้จริง เครดิตฟรีสล็อต เครดิตฟรีบาคาร่า เครดิตฟรียิงปลา สมาชิกใหม่รับได้เพียงฝากเงินครั้งแรก 50 บาท แจกเครดิตฟรีใหม่ล่าสุด 2022

 4. บริการ เว็บตรงสล็อตยุโรป รวมเกมสล็อตยุโรป สล็อตยุโรปโบนัสแตกง่าย เว็บสล็อตยุโรป
  ฝากถอนไม่มีขั้นต่ำ สมัครเว็บสล็อตยุโรปอัตโนมัติ เปิดใหม่ล่าสุด สล็อตยุโรปโบนัสแจ็คพ็อตแตกง่าย ทดลองเล่นเกมสล็อตยุโรปฟรี เว็บสล็อตเว็บตรงยุโรป ไม่ผ่านเอเย่นต์
  พร้อมเปิดให้บริการเกมสล็อตโดยตลอด 24 ชั่วโมง สล็อตยุโรปเว็บจริงเว็บแท้ ไม่มีหลอก ทดลองเล่นเกมสล็อตยุโรปฟรี จากบริษัทในประเทศ Europe ที่นี่เท่านั้น

 5. I think this is one of the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But wanna remark on some
  general things, The site style is wonderful, the articles is really great
  : D. Good job, cheers

 6. Hi! This is my first visit to your blog! We are a team of
  volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous
  job!

 7. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be
  aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly
  don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing
  without having side-effects , people can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 8. My brother recommended I might like this website. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine just how much
  time I had spent for this information! Thanks!

 9. Greetings from Colorado! I’m bored to tears at work so I decided to browse your site
  on my iphone during lunch break. I really like the information you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded
  on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G ..

  Anyways, very good blog!

 10. Thanks , I have recently been searching for info
  about this subject for a while and yours is the best
  I’ve found out till now. However, what in regards to the bottom line?

  Are you sure in regards to the source?

 11. It’s hard to come by experienced people for this subject, however, you sound like you know what you’re talking about!
  Thanks

 12. I have been exploring for a little bit for any
  high-quality articles or weblog posts in this kind of house .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website.
  Reading this info So i am happy to convey that I’ve a very good
  uncanny feeling I discovered just what I needed. I most surely
  will make sure to do not overlook this site and provides it
  a look on a relentless basis.

 13. Eyangjitu adalah prediksi togel jitu berdiri dari tahun 2016 dan sudah banyak buki
  kemenangan dari prediksi eyanjitu, tidak perlu di ragukan lagi karena preidki eyang jitu
  menggunakan rumus.

 14. Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look.
  I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Outstanding
  blog and great style and design.

 15. It is appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or tips.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 16. Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful
  .. I’ll bookmark your website and take the feeds also? I am satisfied to search out
  a lot of helpful information here within the publish,
  we want develop more strategies on this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 17. Howdy this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to
  manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so
  I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 18. That is really interesting, You’re an excessively skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to searching for more
  of your great post. Also, I have shared your web site in my social networks

 19. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.

  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 20. European Sex Dolls are a highly sought-after way to satisfy your sexual
  desires. These highly realistic replicas come in various
  sizes, eye colors and hair styles. The majority of these European love dolls can be found with different sex scenes.

  Take a look at my web site – realsexdoll

 21. Actually no matter if someone doesn’t be aware of then its up to other people that
  they will assist, so here it takes place.

 22. What is Percocet|Buy Percocet online without prescription
  Percocet is a pain medication prescribed to relieve moderate to severe pain. It is a
  combination of acetaminophen and oxycodone.
  Oxycodone is an opioid pain medication, an opioid is sometimes called
  a narcotic.
Acetaminophen is a less potent pain reliever that increases the effects
  of oxycodone.
In addition people buy Percocet online without prescription because it quite difficult to get
  a prescription a local Pharmacy or hospital.

 23. When I initially commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot!

 24. I like the helpful info you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at once more right
  here regularly. I’m somewhat sure I will learn a lot of new
  stuff proper right here! Best of luck for the next!

 25. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems
  with your blog. It looks like some of the text within your posts
  are running off the screen. Can someone else please comment and
  let me know if this is happening to them too?

  This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before.
  Many thanks

 26. Fantastic submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector don’t understand this.
  You must proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base
  already!

 27. I have been exploring for a bit for any high-quality articles
  or weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site.

  Reading this information So i’m happy to show that I have
  an incredibly excellent uncanny feeling I found out just what I
  needed. I such a lot indubitably will make certain to don?t put out
  of your mind this web site and provides it a glance regularly.

 28. I want to to thank you for this wonderful read!! I certainly enjoyed every bit of it.
  I’ve got you book-marked to check out new things you post…

 29. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think
  I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 30. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let
  alone the content!

 31. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has
  a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping
  it up all over the internet without my permission. Do you know any
  methods to help protect against content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 32. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that „perfect balance” between superb usability and visual appearance.

  I must say that you’ve done a fantastic job with this.

  In addition, the blog loads very quick for me on Firefox.

  Excellent Blog!

 33. I just like the valuable info you provide on your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here frequently.
  I am slightly certain I will learn many new stuff proper here!

  Good luck for the following!

 34. Howdy! I know this is kinda off topic but I was wondering which
  blog platform are you using for this website?
  I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues
  with hackers and I’m looking at options for another platform.
  I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 35. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account
  it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way,
  how could we communicate?

 36. I read this paragraph fully concerning the resemblance of latest and
  earlier technologies, it’s awesome article.

 37. I think this is among the so much significant info for me.
  And i am happy studying your article. But wanna observation on few basic
  issues, The site taste is perfect, the articles is actually nice : D.
  Good job, cheers

 38. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any
  problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup.
  Do you have any solutions to prevent hackers?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau