Vești proaste pentru economia românească: petrolul urcă la maximul ultimilor 4 ani

Țițeiul Brent a depășit pragul de 81 de dolari pe baril – cel mai înalt nivel înregistrat în ultimii patru ani – pe fundalul unei piețe de petrol aflată în tensiuni și incertitudini, dar și a faptului ca liderii OPEC nu au trimis semnale în piață cum că au de gând să crească imediat producția.

Barilul Brent (cel tranzacționat la Londra) a atins, în sesiunea de marți, nivelul 81,33 dolari, cel mai ridicat nivel înregistrat din 21 noiembrie 2014. Contractul futures a crescut cu 2,53 dolari pe baril, adică 3,2% la sută, situându-se în continuare pe trendul de creștere început la nivelul de 71 dolari în ultimele cinci săptămâni.

Graficul zilnic al țițeiului Brent, sursa: tradingeconomics.com 

In acelasi timp, țițeiul WTI (West Texas Intermediate, cel tranzacționat în SUA) a crescut cu 1,32 dolari, sau 1,86%, la 72,10 dolari pe baril.

„Dacă ne apropiem de 80 de dolari, va fi foarte promițător. De acolo putem vedea o continuare a creșterii la 83 de dolari sau chiar la 85 de dolari pe baril”, a declarat John Kilduff, partener fondator la fondul de hedging energetic Again Capital, pentru CNBC.

J.P. Morgan a scris, într-o notă, că în cele mai recente previziuni ale pieței „este posibil să se înregistreze un vârf al cotației la 90 de dolari pe baril în lunile următoare din cauza embargoului impuse de SUA asupra exporturilor de petrol iraniene, care s-au diminuat în mod dramatic în ultimele luni, pe măsură ce importatorii se luptă cu sancțiunile iminente. Gigantul financiar prognozează că prețurile Brent și WTI vor consemna o medie de 85 de dolari pe baril și, respectiv, de 76 de dolari pe baril în următoarele șase luni.

O întâlnire a miniștrilor petrolului din țări membre OPEC dar și a unora non-OPEC din week-end, a avut loc fără a se ajunge la o decizie de suplimentare a producției zilnice de petrol, în ciuda presiunilor făcute de președintele Donald Trump de a încerca să reducă prețurile. Miniștrii au declarat că vor crește producția numai în cazul în care clienții își vor suplimenta cererea.

Impactul sancțiunilor impuse Iranului

„Impactul sancțiunilor impuse Iranului de către Statele Unite va avea un impact mai puternic decât ceea s-a estimat până în prezent”, a declarat Peter Kiernan, analist principal pe parte de energie de la Economist Intelligence Unit, argumentând că restul țărilor OPEC vor întâmpina dificultăți în a compensa deficitul de ofertă respectiv.

Administrația Trump îi presează pe aliații săi să-și reducă importurile de petrol iraniene până la zero, ca urmare a deciziei de a se retrage, în luna mai, din acordul nuclear iranian. Coreea de Sud și-a redus importurile sale aproape la zero, însă în Japonia și Turcia reducerea a fost sensibil mai mică. Importurile Indiei din Iran aferente lunii august au fost, de fapt, cu 56% mai mari față de aceeași lună a anului trecut, datorită reducerilor mari oferite de Republica Islamică odată cu anunțul sancțiunilor. O serie de țări asiatice, clienți majori ai Teheranului, au cerut derogări de la restricțiile de la Washington.

Exporturile de petrol ale Iranului au fost, în medie, de 2,1 milioane de barili pe zi în ultimul an, iar analiștii spun că sancțiunile vor afecta probabil între 500.000 și 1 milion de barili pe zi din piață.

Articolul precedentSenatul a adoptat Legea offshore
Articolul următorLegea offshore, modificată de PSD, pare că se apropie de forma dorită de companiile petroliere

Comments are closed.