Guvernul a renunțat la salariul minim diferențiat pentru angajații cu vechime de peste 15 ani, după ce angajatorii au amenințat că-i vor înlocui cu angajați mai tineri în cazul în care vor fi obligați să le plătească mai mulți bani.

Din proiectul de Hotărâre de Guvern înregistrat marți la Consiliul Economic și Social (CES), care ar putea fi aprobat în ședința de vineri, lipsește orice referire la angajații cu vechime mai mare de 15 ani.

Inițial, Guvernul anunțase că toți angajații cu vechime de minim 15 ani nu vor mai putea fi plătiți sub salariul brut de 2.350 lei. Angajatorii au protestat legat de acest aspect și au amenințat cu concedieri.

Noul ministru al Muncii, Marius Budăi a declarat recent că rămâne în analiză propunerea patronatelor de a renunța la majorarea salariului minim pentru angajații cu vechime.

Acum, Guvernul PSD-ALDE pare să fi dat înapoi și a renunțat cu totul la promisiunea pentru angajații seniori. Aceștia vor primi de la 1 ianuarie un salariu minim de 2.050 lei, ca toți ceilalți angajați. Rămân „favorizați” doar angajații cu studii superioare – aceștia vor primi minim 2.350 lei de la 1 ianuarie.

Documentul care va intra în ședința de guvern de vineri poate fi văzut AICI

Propunerea inițială de a majora salariul minim pentru angajații cu 15 ani vechime a venit din partea șefului Comisiei Naționale de Prognoză, Ion Ghizdeanu.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat, luni, că anticipează că salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie, săptămâna aceasta urmând a avea loc noi discuții. Ministrul a mai spus că proiectul va fi aprobat la finele acestei săptămâni în ședința de Guvern.

„Salariul minim pe economie va mai avea astăzi o discuție și pe parcursul vizitei la Bruxelles și va fi dezbătut și aprobat vineri în ședința de Guvern, și atunci vom avea forma finală. Ce pot eu sa anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Potrivit Ministerului Muncii, numărul angajaților plătiți cu salariul minim este de 1,379 milioane. Dintre aceștia, aproximativ 350.000 de români au studii superioare.

Angajații cu vechime de minim 15 ani plătiți cu salariul minim sunt mult mai mulți: 785.000.

Articolul precedentFranţa vrea să impoziteze giganţii din domeniul online
Articolul următorDan Vasile Mihale:De ce blochează Iohannis numirea noilor miniștri propuși de PSD