Ornamentele de Crăciun din China se vor scumpi anul acesta, din cauza problemelor cu care se confruntă uzinele din „orașul Crăciunului”, unde se produc 80% din exporturile de sezon. 

Locuitorii oraşului Yiwu din China, cel mai mare centru mondial pentru producţia de reni de plastic, beculeţe şi alte decoraţiuni de Crăciun se confruntă în acest an cu un adevărat Grinch, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Criza materii prime a lovit în plin și pe mai mult planuri, pentru că scumpirea materiilor prime a dus și la întârzieri la expedierea comenzilor către magazinele din Occident. În plus, de la mijlocul lunii octombrie, oraşul Yiwu a fost afectat şi de probleme în aprovizionarea cu electricitate, ceea ce i-a obligat pe producătorii să caute cu disperare generatoare sau să suspende producţia.

Înaintea apariției problemelor de alimentare cu energie, producătorii locali majoraseră deja cu peste 10% prețurile, ca urmare a creşterii costurilor cu materialele.

În septembrie, inflaţia preţurilor la porţile uzinelor din China să atingă cel mai ridicat nivel din ultimii 26 de ani.

Potrivit analiștilor consultați de Bloomberg, este evident că majorările vor fi suportate de consumatori, pentru că exportatorii şi mărcile globale pot absorbi doar temporar acest șoc.

Articolul precedentA fost publicat PNRR aprobat de UE pentru România! UNDE ajung de fapt cele 29 de miliarde de euro – DOCUMENTUL integral
Articolul următorLegea compensării facturilor a intrat în vigoare. Milioane de români riscă să nu beneficiază