Șoferii care au roviniete cu o valabilitate de cel puțin 30 de zile nu mai trebuie să stea cu grijă că uită să o reînnoiască la termen și astfel riscă să fie amendați. Printr-un ordin al Ministerului Transporturilor, care intră în vigoare pe 27 aprilie, aceștia vor fi notificați, prin e-mail, că se apropie data expirării.

Mesajul va fi transmis doar șoferilor care au achitat taxa pe o perioadă de minimum 30 de zile. Pentru a fi înștiințat, conducătorul auto trebuie să-și dea acordul și să transmită adresa de e-mail în momentul în care cumpără o rovinietă.

Punerea efectivă în practică a sistemului ar mai putea dura, pentru că, potrivit Min. Transporturilor, „distribuitorii au obligația de a implementa, în termen de maximum 6 luni (….) modificările necesare astfel încât, la încasarea tarifului de utilizare și emiterea rovinietelor în punctele de lucru, prin terminale, portaluri web, aplicații dezvoltate pentru sistemele de operare ale telefoanelor mobile, să asigure utilizatorilor posibilitatea de a fi notificați, prin e-mail, cu privire la expirarea perioadei de valabilitate a rovinietei”.

În prezent, absența rovinietei se amendează cu sume între 250 și 500 de lei pentru autoturismelor și între 3.000 – 4.500 de lei în cazul vehiculelor mari, dar un recent proiect adoptat de guvern și trimis la dezbatere în Parlament prevede majorarea sancțiunilor, în special pentru mașinile mari de transport, potrivit avocatnet.ro.

Articolul precedentAndrei Baciu: Câteva mii de cabinete de medicină de familie vor putea fi dotate prin PNRR
Articolul următorScumpiri URIAȘE: Litrul de motorină la pompă a ajuns 9 lei, în Capitală! Plinul unei mașini, LUX pentru români