Acţiunile americane din tehnologie au depășit, pentru prima dată, valoarea întregii piețe bursiere europene, potrivit Bank of America Global Research, citată de CNBC. Este prima dată când capitalizarea sectorului tehnologic din SUA, de 9,1 trilioane (9,1 mii de miliarde) de dolari, depășește Europa, inclusiv Marea Britanie şi Elveția, cu o capitalizare de 8,9 trilioane.

Pentru comparație, în 2007, capitalizarea europeană era de patru ori mai mare decât valoarea bursieră a tehnologiei americane.

Cele mai mari cinci nume din tehnologie – Apple, Microsoft, Alphabet (Google), Amazon și Facebook au profitat din plin de perioada pandemiei, cota lor în S&P 500, indicele celor mai valoroase 500 de mari companii, crescând de la 17,5% la peste 20%.

Deși cea mai impresionantă capitalizare o are Apple, care valorează peste 2 trilioane de dolari, cea mai spectaculoasă ascensiune a avut-o Amazon. În ultimii zece ani, prețul unei acțiuni a crescut de 10 ori.

În același interval de zece ani, indicele bursier american S&P 500 aproape și-a dublat valoarea, în timp ce indicele european Euro Stoxx 50 a crescut cu puțin peste 13, iar cel britanic, FTSE 100, cu aproape 11%.

Pe de altă parte, potrivit CNBC, capitalizarea de piaţă măsoară doar valoarea companiilor, fără a lua în calcul datoriile. În plus, acţiunile tehnologice americane au în spate și afaceri internaționale și nu toată valoarea provin din economia americană.

Articolul precedentCasa Națională de Pensii: programarea plăților pentru pensiile majorate, de la 1 septembrie
Articolul următorRomânia rămâne al doilea producător de gaze din Uniunea Europeană