Marile provocări ale anului 2019. Încotro se îndreaptă mediul de afaceri

Ce va aduce anul 2019 în mediul de business românesc, previzionează specialiști din diverse domenii, chestionați de DC Communication.

Angajații își doresc mai multă flexibilitate, clienții vor disponibilitate 24/7 și acces rapid la produse și servicii fiind de asemenea mult mai conectați și sensibili la impactul în comunitate.

Una dintre marile provocări ale anului 2019 va fi capacitatea autorităților de a ține pasul cu aceste transformări și de a răspunde cu politici care să susțină transformarea mediului de afaceri și dorințele publicului larg.

Sistemul fiscal

Anul 2019 va readuce în prim plan tema informării corecte a publicului, cu atât mai mult cu cât la nivel european va fi un an electoral.

„Pe lângă știrile false – un buzz word al anilor trecuți – se va vorbi despre nuanțe: știri derutante, știri incomplete, știri manipulatorii. Educația continuă să fie un imperativ atât pentru a sprijini informarea cât și pentru a asigura adaptarea la transformările societății”, afirmă Gabriel Sincu, Partener Asociat la EY România.

Ministerul Finanțelor va pune pe tapet o mulțime de propuneri pentru a ușura viața contribuabililor (de ex. eliminarea impozitului pe dividende, consolidarea fiscală pentru companii, corectarea inadvertențelor din Codul fiscal etc.), dar nu va implementa niciuna dintre ele pe motiv că “nu există spațiu fiscal”. Mai mult, ar putea apărea riscul unor majorări de impozite (un impozit progresiv pentru salariați?), în condițiile în care a fost deja subminată ideea de cotă unică.

Atitudinea agresiv-abuzivă a autorităților fiscale va continua în tot ceea ce înseamnă inspecții fiscale pe fondul unei reduceri accelerate a gradului de conformare voluntară. Acest lucru va genera probleme și mai mari contribuabililor, va aglomera și mai mult echipele de soluționare a contestațiilor și instanțelor.

Sistemul informatizat de declarare și plată a impozitelor și contribuțiilor sociale pentru persoanele fizice care obțin venituri, altele decât salariile, va fi pus la punct și va reprezenta primul pas spre normalitatea mult dorită în administrarea fiscală românească.

Bănci

Sistemul bancar va fi nevoit să urmărească tendințele clienților, astfel că ne putem aștepta la unele schimbări precum cele enumerate de Vladimir Kalinov, vicepreședinte Retail, Raiffeisen Bank.

Personalizarea serviciilor – vrei să primești oferta de care ai nevoie în momentul și, eventual, în locul în care ai nevoie.

Acces 24/7 și ușurință în utilizare – vrei să ai acces la produse și servicii oriunde, oricând; din acest punct de vedere, utilizarea telefonului mobil în accesarea serviciilor va avea și în 2019 o evoluție spectaculoasă;

Siguranță și securitate (a banilor, tranzacțiilor și datelor): băncile vor face investiții semnificative pentru a se asigura că personalizarea și usurința în utilizare vor fi susținute prin sisteme care să păstreze operațiunile și datele în deplină siguranță.

Imobiliare

Sectorul imobiliar va trebui să întreprindă eforturi serioase pentru a putea menține rata de ocupare a birourilor ridicată.

Degeaba avem spații de birouri noi, dacă nu există companii noi care să își deschidă birouri în România, spune Liviu Tudor, președinte și fondator Genesis Property.

Mutarea chiriașilor dintr-un birou în altul nu este sănătoasă pentru piață, mai ales în contextul depășirii pragului de 3 milioane de mp. de birouri moderne până în 2020.

Comunitatea angajaților – spațiu pentru creativitate și colaborare online și offline. Angajații vor să fie mai relaxați la birou. Ei au nevoie de spații de relaxare atât în birou, cât și în afara acestuia.

„Încă din 2016, în ambele parcuri de birouri pe care le deținem am observat că, dacă le oferi angajaților spații pentru conectare, atât în online, cât și în offline, nu vor ezita în a-și demonstra creativitatea și implicarea. Mă aștept ca în 2019, companiile chiriașe să înceapă să aloce bugete pentru dezvoltarea acestor comunități, în folosul binelui comun”, a declarat Tudor.

Tehnologie

Este din ce în ce mai clar că angajații companiilor multinaționale au început să aibă pretenții tot mai mari în ceea ce privește înglobarea tehnologiilor moderne în livrarea de servicii.

De exemplu, serviciile de curierat de la parterul clădirilor de birouri vor fi treptat înlocuite de servicii de curierat de tip drop-off / pick-up box. Un aspect important este iarăși legat de mobilitatea angajaților – serviciile de car-sharing în timpul zilei încep să își facă loc încet-încet în viața de zi cu zi.

Goana după date va declanșa următoarea „febră a aurului” în investițiile în tehnologie, declară Valentin Stănescu, director general Dell EMC România.

Organizațiile adună cantități uriașe de date de mulți ani. De fapt, se preconizează că, până în 2020, volumul datelor va ajunge la 44 de trilioane de gigabiți sau 44 de zetabiți. Este o cantitate imensă de date. În curând, vor începe să le exploateze, pe măsură ce transformarea digitală prinde contur.

Lansarea pe piață a primelor dispozitive 5G este prevăzută cândva în cursul anului viitor, odată cu mult-așteptata rețea de nouă generație care promite să schimbe complet regulile jocului în materie de viteză și accesibilitate a datelor. Rețelele cu bandă largă și latență redusă înseamnă obiecte, automobile și sisteme cu o mai mare capacitate de conectare și o multitudine de aplicații AI, de învățare automată și calcul pe infrastructura edge, deoarece aici vor fi generate toate datele.

Leasing operațional

Tendințele ce vor marca evoluția pieței de leasing operațional în 2019 sunt dictate de schimbările de la nivelul comportamentului și preferințelor clienților, spune Bogdan Nestor, Director General Țiriac Operating Lease.

Preocuparea față de creșterea calității vieții prin protejarea mediului îi determină pe tot mai mulți utilizatori de autovehicule să opteze pentru variantele de tip hibrid și electrice, ceea ce va marca o creștere a volumului de clienți de leasing operațional pe acest segment, în detrimentul cererii pentru autovehicule cu motorizare diesel.

”Oricând” și ”oriunde” sunt cuvintele-cheie ce definesc tot mai accentuat așteptările clienților în ceea ce privește calitatea serviciilor. De aceea, digitalizarea va continua să câștige teren și în 2019 în zona serviciilor de leasing operațional, cu ajutorul aplicațiilor mobile, a platformelor online și gadgeturilor, care vor îmbunătăți semnificativ experiența clienților.

Un al treilea trend previzionat la nivelul pieței de leasing operațional în 2019 este marcat de creșterea apetitului pentru acest tip de soluții în rândul clienților de tip IMM și PFA. Aceștia devin tot mai conștienți de avantajele oferite de leasingul operațional, beneficiind de un plus de agilitate ce poate fi capitalizat pentru dezvoltarea propriei afaceri.

Articolul precedentVa curge cu bani după Centenar. Ce promite Guvernul muncitorilor din construcții și profesorilor
Articolul următorIndustria de software – 5,4 mld. lei. Creșteri puternice în ultimii ani