Gigantul Gazprom a avertizat sâmbătă Republica Moldova că-i va sista livrarea gazelor, de la 1 decembrie, dacă guvernul de la Chişinău nu plătește integral datoria pe lunile septembrie şi octombrie. Amenințarea vine în condițiile în care și negocierile pentru un nou contract de furnizare sunt in impas din cauza prețurilor prea mare cerute de Moscova.

„Datoria iniţială era de 433 de milioane de dolari, care ulterior din nerespectarea termenelor de achitare a crescut la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, autorităţile de la Chişinău nu vor să recunoască această datorie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gazprom, potrivit Agerpres.

Dacă nu sunt achitate integral livrările de gaze şi, în consecinţă, nu va fi semnat un nou contract pentru perioada începând din 1 decembrie, atunci Gazprom va suspenda furnizarea gazelor”, a avertizat acesta.

El a admis că situaţia din Republica Moldova este „foarte complicată”, dar a estimat că „vina revine în totalitate autorităţilor” de la Chişinău care „au provocat criza cu mâna lor”.

De asemenea, reprezentantul Gazprom a spus că nu înţelege de ce aceste autorităţi intenţionează să lichideze compania Moldova-Gaz, cea prin care au fost contractate livrările în prezent datorate de Chişinău.

Compania rusă i-a propus părţii moldovene o reducere cu 25% a preţului în contractul viitor dacă aceasta plăteşte integral datoria. Chişinăul cere însă o reducere de 50% şi consideră că preţul de 790 de dolari mia de metri cubi din oferta Gazprom este prea mare.

În acest context, care coincide cu criza de pe piaţa energetică europeană, premierul Natalia Gavriliţă a anunţat că guvernul său negociază achiziţii de gaze din Ucraina, România şi Polonia.

Republica Moldova a instituit starea de alertă în sectorul energetic, stabilind un set de măsuri, printre care utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice şi termice, dar şi pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

Articolul precedentA murit GELU TOFAN, fostul „rege al anvelopelor”. În urmă cu 20 de ani era unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri
Articolul următorCele mai profitabile 4 companii din Europa de Sud-Est sunt din România