Românii fac tot mai greu față prețurilor care au explodat în ultima perioadă. Un studiu arată că unul din cinci români au restanțe la facturi mai mari care depășesc salariile acestora. Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și apariția unor probleme de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor.

Cel mai recent studiu național care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK România împreună cu IRES în luna noiembrie a acestui an,arată că 22% dintre români au restanțe.

Cel mai multe sunt la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%). 

Mai mult de jumătate dintre restanțieri datorează cel mult valoarea unui venit lunar, iar 16% au deja de plată mai mult de trei venituri lunare. 

Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și aparitia unor probleme de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor. 

Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiunile legale ca fiind principalul motiv de plată si puțin sub acest procent ar plăti din obligație morală. 

Cu toate acestea, aproape toți cei intervievați anul acesta spun că prioritizează plata facturilor la utilități, pe care nu o amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor cu sănătatea. 

Economisirea nu e, în schimb, o prioritate în 2022, relevă studiul. Jumătate din familiile din România nu fac economii, 44% declară că au avut datorii – în creștere față de anul trecut, iar 50% că e dificil sau foarte dificil să le achite. 

Principalul factor pentru care românii aleg să își achite datoriile la timp este reducerea stresului și doar 12% se tem de repercusiunea propririlor. 

Articolul precedentMarea Britanie a intrat în recesiune. Pe lângă scumpiri, vin și majorări de taxe
Articolul următorStatul român devine acționar majoritar al Blue Air prin preluarea a 75% din acțiuni: datoriile companiei la bugetul de stat, uriașe