O nouă structură de control introdusă în cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), va avea rolul de urmări aplicarea așa numitelor “reguli de conduită”; adică seturi de norme dedicate protecției consumatorilor, care vor putea reclama calitatea produselor cumpărate de la firmele de asigurări.

În vederea unei protecții proactive a consumatorilor, ASF  a înființat Direcția de Supraveghere, Control Intermediari și Reguli de Conduită.  Într-o declarație dată pentru Realitatea Financiară Călin Rangu, directorul acestei structuri menționează că : „ Prevenirea riscurilor unei conduite necorespunzătoare a asiguratorilor este un element esențial în strategia noastră, mergând dincolo de simpla interacțiune punctuală consumator – asigurator. Vom dezvolta noi mecanisme proactive care să prevină, să identifice cauzele reale. , de la creare, testare, lansare pe piață, informarea și transparența, contractare, monitorizarea lui continuă, distribuția sa, remunerarea distribuitorilor și evitarea conflictelor de interese, modificarea produsului când se constată că ar fi în detrimentul consumatorului și nu în ultimul rând, esența asigurărilor și a protecției consumatorilor, despăgubirea corectă a beneficiarilor legitimi ai asigurării în caz de daună .”

Regulile de conduită în desfășurarea activității și gestionarea riscul de conduită în sectorul asigurărilor nu sunt doar un imperativ de reglementare, ci și o bună practică de afaceri. Efectele negative ale unei conduite necorespunzătoare pot rezulta din caracteristicile produselor de asigurare, din modul în care produsele sunt aduse pe piață și din interacțiunile cu clienții ulteriori încheierii contractului. Acest set de riscuri agregate este denumit în general riscurile ciclului de viață al produsului.

La nivel european se practică cu două tipuri de supraveghere: cea prudențială (orientată spre stabilitatea financiară a entităților, plecând de la directiva Solvency II) și cea  regulilor de conduită (orientată spre protejarea drepturilor consumatorilor, plecând de la directiva europeană IDD, regulemntele PRIIP si delegate).

Din această perspectivă, una dintre diferențele majore față de direcția reguli de conduită este că prima acționează reactiv(pe baza reclamației), iar cea de-a doua proactiv, încercând să evite apariția motivului unei reclamații.

Articolul precedentGeografia muncii. Nordicii activi la vârsta la care 60% dintre locuitorii din Sudul Europei sunt deja pensionari
Articolul următorUngaria, sfidătoare la adresa celor ce se împotrivesc planului ocult, Dragnea-Orban: Ce faceți cu gazul din Marea Neagră, un foc mare?

Comments are closed.