Ungaria a reuşit, pe ultima sută de metri, să ajungă la un acord cu Bruxelles-ul pentru a-i fi deblocate miliarde de euro din fondurile UE pentru anul viitor, ceea ce o va ajuta să evite o devalorizare severă a monedei naţionale şi a obligaţiunilor sale, dar Budapesta rămâne sub supravegherea Comisiei Europene din cauza riscurilor de corupţie, relatează Reuters. 

Guvernul premierului Viktor Orban urmează să semneze în câteva zile acordurile de finanţare cu Uniunea Europeană, însă o parte din fonduri vor intra anul viitor doar dacă Ungaria va îndeplini toate condiţiile pentru a reduce riscurile de corupţie şi pentru a spori independenţa sistemului judiciar.

A fost pentru prima dată când UE a îngheţat fondurile de coeziune pentru un stat membru din cauza unei erodări a valorilor democratice, deşi premierul Orban a negat că măsurile sale luate în plan intern ar fi afectat statul de drept.

Acordul la care UE a ajuns luni cu Ungaria a dat undă verde totodată ajutorului financiar european pentru Ucraina, în valoare de 18 miliarde de euro, şi impunerii unui impozit minim global pe profit pentru marile companii, două decizii faţă de care Budapesta îşi exercitase dreptul de veto, pentru a obţine un compromis în privinţa deblocării fondurilor sale.

„Avem un calendar de performanţă care a fost convenit în septembrie. Până acum am îndeplinit toate condiţiile, ultima etapă a acestui proces va avea loc la sfârşitul lunii martie”, a declarat marţi negociatorul-şef al Ungariei cu UE, Tibor Navracsics.

El a declarat că parlamentul naţional va aproba un set de măsuri legislative până la sfârşitul lunii martie pentru a putea accesa fondurile suspendate – este vorba despre fondurile din PNNR, plus 6,3 miliarde de euro – adică 55% din banii alocaţi de UE –  pe care Ungaria trebuie să îi primească până în 2027 de la bugetul UE.

Negociatorul Ungariei a spus că fondurile ar putea începe să vină din aprilie.

Acordul cu UE a fost încheiat într-un moment în care Orban se confruntă cu cea mai mare provocare economică din timpul mandatului său, deoarece inflaţia este de peste 22% şi continuă să crească, ratele dobânzilor sunt cele mai ridicate din Europa Centrală, în timp ce economia încetineşte brusc.

Ungaria, ţară fără ieşire la mare, este, de asemenea, puternic expusă la importurile de petrol şi gaze ruseşti, iar factura sa la gaze a crescut vertiginos, ceea ce a dus la creşterea bruscă a deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, acesta din urmă fiind estimat la aproximativ 8% din PIB în acest an.

Articolul precedentStart pentru proiectul imobiliar gigant de aproape 2 miliarde de euro la Cluj-Napoca – cel mai mare din România
Articolul următorABADL a semnat contractul pentru lărgirea plajelor în Olimp