Reprezentanţii statelor europene nu au ajuns, miercuri, la un acord cu privire la un embargo asupra petrolului şi produselor petroliere importate din Rusia, relatează surse citate de Reuters. Potrivit surselor citate, o nouă întâlnire urmează să se desfăşoare în cursul zilei de joi.

Din primele informații, printre ţările care au manifestat obiecţii se numără Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia.

Conform unui document al Comisiei Europene consultat de agenţia EFE, Comisia Europeană a propus excepţii pentru Ungaria şi Slovacia, astfel încât acestea să aplice embargoul cu un an întârziere faţă de celelalte state membre, relatează Agerpres.

Slovacia a cerut însă o perioadă de exceptare de trei ani, în timp ce Ungaria a anunţat că nu sprijină propunerea Comisiei Europene în forma actuală, întrucât aceasta i-ar afecta grav securitatea energetică. Ungaria ar putea susţine măsurile propuse numai dacă petrolul importat din Rusia prin conducte va fi exceptat de la sancţiuni, a precizat ministrul de externe de la Budapesta Peter Szijjarto.

Bulgaria a anunţat, la rândul său, că va cere Comisiei Europene excepţii în aplicarea embargoului asupra petrolului rusesc.

Vicepremierul bulgar Assen Vassilev a declarat că din punct de vedere tehnologic Bulgaria s-ar putea descurca fără petrolul rusesc, dar un asemenea embargo va avea ca efect creşterea semnificativă a preţurilor combustibililor.

Republica Cehă a transmis că, la fel ca Slovacia, va cere o perioadă de exceptare, de 2-3 ani, pentru ca în acest timp să-şi poată creşte capacitatea de transport a conductelor petroliere.

Sursa: Realitatea Financiara

Articolul precedentMinistrul Energiei: „România va deveni complet independentă energetic din 2026”
Articolul următorMinistrul Energiei a dat asigurări că în România nu se va înregistra o penurie de carburanți – Importăm 30% din necesarul de consum din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Numele tau