Prețul alimentelor a ajuns la un nou vârf al ultimilor 10 ani, din cauza scumpirii cerealelor și a uleiurilor vegetale. Prețul grâului a explodat, iar producătorii autohtoni anunță că în perioada următoare vor majora prețul pâinii, potrivit Realitatea Plus.

Indicele Prețului Alimentelor, calculat lunar de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, a înregistrat în octombrie a 3-a creștere succesivă ajungând la maximul ultimului deceniu.
Față de perioada precedentă a anului trecut, alimentele de bază s-au scumpit cu peste 31%, arată statisticile. Principala cauză a acestei evoluții a fost scumpirea cerealelor, în special a grâului, pe fondul producțiilor slabe din SUA, Rusia și Canada.
Cele mai mari scumpiri, de la o lună la alta, au fost în cazul uleiurilor vegetale  – 9,6% față de septembrie.
În România, prețul pâinii a crescut, de la începutul anului, cu 50 de bani, iar al uleiului cu 1,5 lei. Specialiștii consultați de Realitatea Plus au avertizat că până la Sărbătorile de Iarna ar mai urma o scumpire de circa 20%.
Articolul precedentFlorin Cîțu: A fost un ȘOC când România a trebuit să închidă economia în martie 2020. Vom face orice să nu mai repetăm
Articolul următorAVERTISMENT Rețelele sociale devin principalul mijloc de învrăjbire