PSD-ALDE pregătește o nouă lovitură economiei. După celebra Ordonanță 114, ce suprataxează băncile dar și companiile din domeniul telecom și energetic, guvernul pregătește o suprataxare a…apei. Concret, conform Legii resurselor hidrominerale, pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabilește o redevență de 4,0 Euro pentru un metru cub de apă extrasă.

Noul proiect de lege privind resursele hidrominerale aduce schimbări importante, care vor afecta nu numai producătorii din industrie, ci, mai ales, consumatorii, prin scumpirea apei la raft.

Proiectul de lege trebuia dezbătut împreună cu asociațiile și companiile din domeniu, însă Președintele APRIA (Asociația Producătorilor din Industria Apei) spune că nu au fost convocați la o astfel de dezbatere. Noul proiect de lege fost pus în dezbatere publică pe data de 20.02.2019 și a fost scos la numai șase zile distanță și republicat pe data de 04.03.2019 cu modificări.

„Noi am trimis propunerile APRIA cu privire la proiectul Legii resurselor hidrominerale, publicat pe site-ul Ministerului Economiei la data de 20.02.2019, dar nu am primit deocamdată un răspuns”, a declarat președintele APRIA, George Ristea.

Redevența va reprezenta 6% din prețul unei sticle de apă de masă sau izvor la 2 litri

„Noul proiect de lege al resurselor hidrominerale va scumpi apa la raft, iar asta este una dintre schimbările care vor afecta industria și, implicit, consumatorul. Având în vedere că suntem o asociație care se implică activ în economie, vrem să fim consultați și venim în întâmpinarea factorilor de decizie pentru elaborarea unei legi corecte, căci cei care au cel mai mult de pierdut sunt cetățenii României și nu putem sta cu ochii închiși”, a declarat în continuare președintele APRIA, George Ristea.

Pentru exploatarea apei minerale, a apei de izvor sau a apei de masă îmbuteliate se stabilește o redevență de 4,0 Euro/m3.

„Se constată ca nu vor mai fi diferențe între categoriile de apă, iar pentru populația României cu venituri mici va fi restricționat accesul la o apă potabilă de calitate la un preț mic”, a explicat George Ristea.

Statul naționalizează terenul din jurul surselor de apă, deși apa din izvoarele naturale este a statului

Noul proiect de lege prevede că toate sursele de apă vor intra în proprietatea statului încălcând indirect dreptul la proprietate, ca orice alt act de „naționalizare”. Practic, statul va deveni proprietarul perimetrului de teren din jurul forajului, obligând proprietarul – adică societatea comercială care exploatează izvorul de apă – să ofere statului drum de acces pe terenul societății comerciale.

„Folosirea sursei și îmbutelierea apei se fac oricum cu acordul statului, nicio sursă nu poate fi exploatată fără acord în prealabil. Faptul că noul proiect de lege prevede că terenul va intra în proprietatea statului ne face să ne punem semne de întrebare la dreptul de exploatare. Este o încălcare indirectă a dreptului la proprietate”, a mai spus președintele APRIA.

Instabilitatea economică determină numeroase schimbări legislative, prin care Guvernul strânge bani la buget direct din buzunarele consumatorilor, de data aceasta prin Ministerul de Resort. Asociația Producătorilor din Industria Apei (APRIA) a solicitat consultarea acesteia în definitivarea proiectului de lege, dorind să ajungă la un acord comun care să nu dezavantajeze cetățenii României.

Articolul precedentUDMR vine cu 40 de modificări la OUG 114. Ce propune pentru Pilonul II
Articolul următorCursul flexibil are avantaje faţă de statele care au cursul fix