Uniunea Europeană va răspunde cu aceeași monedă la orice încercare a Statelor Unite de a majora tarifele pentru autoturismelor fabricate în țările comunitare, a declarat un oficial al Comisiei Europene

Președintele american Donald Trump a amenințat vineri că va impune un tarif de 20% pentru toate importurile de autoturisme asamblate la nivelul UE, la o lună după ce administrația sa a lansat o investigație privind impactul importurilor de automobile asupra securității naționale.

„Dacă vor decide să-și ridice tarifele de import, nu vom avea de ales, decât să reacționăm”, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen, pentru cotidianul francez Le Monde.

„Nu vrem să ne luptăm (referitor la comerț) în public prin Twitter. Ar trebui să încheiem escaladarea conflictului”, a spus el în comentariile făcute sâmbătă.

Indicele burselor europene pentru producătorii auto a scăzut vineri după amenințarea vamală a lui Trump. De asemenea, și acțiunile constructorilor americani de automobile, precum Ford Motor Co și General Motors Co au scăzut.

„Dacă aceste tarife și barierele UE nu vor fi în curând defalcate și eliminate, vom introduce un tarif de 20% pe toate autoturismele care vin în Statele Unite. Construiți-le aici!” a scris Trump pe Twitter.

Departamentul de Comerț al SUA are termen februarie 2019 ca să finalizeze ancheta privind riscul pe care îl reprezintă importul de automobile și componente auto la adresa securității naționale.

Secretarul american al Comerțului, Wilbur Ross, a declarat, joi, că departamentul intenționează să încheie ancheta până la sfârșitul lunii iulie sau august. Departamentul de Comerț intenționează să aibă două zile de dezbateri publice în luna iulie privind investigația pe care o întreprinde în domeniul importurilor auto.

Trump a nominalizat în mod repetat exporturile auto ale Germaniei, ca afectând industria locală.

Trump le-a spus în 11 mai reprezentanților din industria auto convocați la Casa Albă că intenționează să impună tarife penalizatoare de 20% sau 25% pentru importurile de autovehicule și a criticat dur excedentul comercial al Germaniei cu SUA din acest sector.

În prezent, SUA practică o taxă vamală de 2,5% la importurile de vehicule de pasageri provenite din UE și 25% pentru importurile de autovehicule de marfă. UE percepe o taxă de 10% pentru importurile auto din SUA.

Tarifele propuse au atras o condamnare puternică din partea parlamentarilor republicani și a asociaților de business. Un grup care reprezintă producătorii majori de automobile din S.U.A. și străini a declarat că este „convins că importurile de vehicule nu prezintă un risc de securitate națională”.

Camera de Comerț din S.U.A. a spus că producția auto din S.U.A. s-a dublat în ultimul deceniu și a declarat că tarifele „ar da o lovitură năucitoare tocmai industriei pe care intenționează să o protejeze și amenință să declanșeze un război comercial global”.

Producătorii germani Volkswagen AG, Daimler AG și BMW AG construiesc mașini în fabricile lor din Statele Unite. BMW este unul dintre cei mai mari angajatori din Carolina de Sud, cu peste 9.000 de angajați în acest stat.

Statele Unite, în 2017, au reprezentat aproximativ 15% din vânzările globale ale mărcilor Mercedes-Benz și BMW. Totodată reprezintă 5% din vânzările Volkswagen sub brandul VW și 12% din vânzările brandului de lux, Audi.

Pentru România, declanșarea unui război comercial între SUA și UE ar însemna o lovitură grea pentru industria din țara noastră, mai ales că al doilea producător locale este Ford. Industria auto a devenit coloana vertebrală a industriei autohtone, cu o contribuție esențială la formarea PIB.

Articolul precedentBanca Transilvania își restructurează serviciile vânzând divizia de leasing operațional
Articolul următorCe culori pentru mașina cea nouă se poartă în 2018

Comments are closed.