Uniunea Europeană se îndoieşte puternic în privinţa posibilităţii ca un nou acord de divorţ cu Marea Britanie să poată fi obţinut înainte de 31 octombrie, aşa cum doreşte premierul Boris Johnson, a declarat miercuri o sursă europeană de nivel înalt citată de AFP.
„Ideea ca în câteva zile o propunere să poată fi făcută, negociată, sprijinită la summitul UE (de pe 17 şi 18 octombrie – n.r.) şi ratificată de deputaţii europeni şi britanici pare să ţină de un tur de forţă, iar asta este puţin spus”, a declarat acest responsabil pentru France Presse.
Boris Johnson a promis să scoată Marea Britanie din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord de retragere cu Bruxellesul, decis să pună în practică voinţa britanicilor, care au votat în proporţie de 52% în favoarea unui divorţ de UE la referendumul din iunie 2016.
El şi-a exprimat totuşi speranţa de a ajunge la un nou acord cu UE, pentru a evita un Brexit fără acord.
Angajat într-o încleştare cu Camera Comunelor, Boris Johnson a dat asigurări miercuri că face „importante progrese” în negocierile cu UE. Blocul comunitar nu a comunicat însă până acum că ar fi primit vreo propunere concretă din partea Londrei.
Discuţiile trenează asupra plasei de siguranţă irlandeze sau „backstop”, pe care Boris Johnson vrea să o abolească, ceea ce europenii au exclus în mai multe rânduri.
Acest mecanism, prevăzut de acordul de retragere încheiat în noiembrie 2018 după 18 luni de negociere între UE şi premierul britanic de la acea vreme, Theresa May, prevede menţinerea, în ultimă instanţă, a întregului Regat Unit în uniunea vamală a UE.
Mecanismul are drept scop evitarea revenirii unei frontiere fizice între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda şi protejarea pieţei unice.