Din această noapte produsele din UE vor patrunde mai greu în USA. Oțelul și Aluminiul sunt taxate extra

A devenit oficial: administrația Trump va impune tarife vamale pentru importurile de oțel și aluminiu din Uniunea Europeană, Canada și Mexic, aceasta fiind cea mai recentă acțiune dintr-un șir de politici protecționiste pentru a combate presupusele abuzuri din comerțul internațional al Statelor Unite.

Tarifele de 25 la sută pentru importurile de oțel și 10 la sută pentru importurile de aluminiu vor intra în vigoare joi, la miezul nopții, a declarat Wilbur Ross, secretarul comerțului. Statele Unite au acordat respectivilor parteneri comerciali o amânare pentru aceste noi impuneri, dar scutirile urmau să expire vineri. În plus, administrația Trump va impune cote sau limite de volum și altor țări, cum ar fi Coreea de Sud, Argentina, Australia și Brazilia, în loc de tarife, a completat Ross.

Reacțiile nu s-au lăsat așteptate: Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a numit tarifele „nejustificate” și a declarat că Uniunea Europeană va introduce contramăsuri în orele următoare. Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat, de asemenea, că Marea Britanie este „profund dezamăgită” de această mișcare și a adăugat că aliații SUA „ar trebui să fie definitiv și complet scutiți” de la tarife. Mexicul a anunțat, la rându-i, că va impune tarife vamale ca răspuns la inițiativa SUA.

Junker a mai declarat că „UE consideră că aceste tarife impuse unilateral de SUA sunt nejustificate și contravin normelor Organizației Mondiale a Comerțului, un protecționism pur și simplu”.

 

„Vom apăra interesele Uniunii, cu respectarea deplină a legii comerțului internațional”, a concluzionat Juncker.

Mișcarea administrației Trump este doar cea mai recentă într-o serie de acțiuni care vizează practicile ce vizează comerțul internațional. Trump a promis în repetate rânduri că va distruge cutumele comerciale existente, pe care le consideră va fiind dăunătoare companiilor americane și pieței forței de muncă din SUA.

Articolul precedentDăncilă promite mai multe fonduri de la UE pentru România
Articolul următorParteneriat Google – Orange de 350 de milioane de euro pentru startup-uri

Comments are closed.