Energia (18,18%), produsele şi serviciile industriale (16,38%) şi imobiliarele (14,55%) au generat mai mult de 50% din volumul şi valoarea tranzacțiilor anunțate în primul trimestru al acestui an.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut un început de an lent, cu 15 tranzacţii cu o valoare de 170 milioane euro, încheiate în primul trimestru, arată o analiză a PwC Romania.

Energia (18,18%), produsele şi serviciile industriale (16,38%) şi imobiliarele (14,55%) au generat mai mult de 50% din volumul şi valoarea tranzacţiilor anunţate în primul trimestru al acestui an.

„Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România a avut un început de an lent, cu 15 tranzacţii cu o valoare de 170 milioane euro, încheiate în primul trimestru. Însă perspectivele de redresare pe termen scurt există, alte 55 de tranzacţii fiind anunţate în perioada menţionată”, arată datele analizate de PwC România.

Numărul scăzut al tranzacţiilor închise la acest moment, în ciuda numeroaselor tranzacţii anunţate (dar nefinalizate încă), semnalează faptul că, în următoarele trimestre, vor fi încheiate semnificativ mai multe tranzacţii. Cele 55 de tranzacţii anunţate, cu 13% mai puţine decât în primele trei luni ale anului trecut, au o valoare cumulată de 1,7 miliarde euro.

Cele mai mari tranzacţii anunţate, dar nefinalizate încă, sunt:

  • Achiziţia OTP Bank de către Banca Transilvania într-o tranzacţie estimată la peste 340 milioane euro, care în prezent aşteaptă aprobarea Consiliului Concurenţei;
  • O nouă tranzacţie a grupului Bimbo pe piaţa românească, după ce în 2023 a cumpărat liderul local al pieţei de panificaţie Vel Pitar. De această dată, grupul mexican a achiziţionat 6 fabrici de pâine aparţinând societăţii Trei Brutari SA printr-o tranzacţie estimată la 100 de milioane de euro.
  • Globalworth, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri din România, a vândut o parte din portofoliul logistic local către CTP într-o tranzacţie estimată la 70 milioane de euro.
Articolul precedentCiolacu: „Nu sunt de acord cu o nouă scădere a pragului la IMM. Vom negocia”
Articolul următorIohannis recunoaște: „Inflația a cam luat-o razna!”