Tranziția la autoturismele cu alimentare electrică va afecta grav cererea de etanol în Brazilia, iar un efect colateral ar putea fi creșterea nesănătoasă a producției de zahăr. Explicația este că materia primă pentru fabricarea etanolului este trestia de zahăr, iar scăderea cererii ar determina reorientarea spre produsul de bază. 

n urma acestui proces, Brazilia ar urma să acumuleze surplusuri de zahăr, traduse prin scăderea prețului mondial, o lovitură pentru alți mari jucători precum Thailanda şi India, care au costuri mai mari de producţie, arată un studiu publicat de un fost trader de top în industria zahărului și reluat de Bloomberg

Conform celui mai pesimist scenariu, cererea pentru etanol, care în anii buni a înghițit peste jumătate din trestia de zahăr procesată în Brazilia, ar urma să înceapă să scadă în 2025 şi să se reducă cu aproximativ 40% până în 2035. Până în 2040, procesul se va accelera și cererea va anuge la circa 40% din nivelul actual.

Brazilienii au început să adauge etanol în combustibili încă din anii ’70, dar adevărarul boom s-a produs după aniii ‘2000, când au apărut motoarele pe biocombustibili sau pe amestec de etanol şi benzină.

Procesatorii brazilieni pot face rapid trecerea de la producţia de zahăr la cea de etanol, ceea ce le permite să răspundă la modificările de pe piaţa mondială a celor 2 produse. Trecerea la autoturismele electrice va afecta însă capacitatea Braziliei de a echilibra piaţa mondială a zahărului.
Problema este cu atât mai gravă cu cât producătorii au deja probleme legate de scăderea consumului pe măsură ce, la nivel mondial, sunt campanii tot mai intense și chiar politici ce vizează reducerea consumului de zahăr alimentar.
Articolul precedentGestul lui Ronaldo de a schimba 2 sticle de Coca Cola cu una de apă minerală la o conferință de presă a provocat o pierde bursieră de 4 miliarde de dolari
Articolul următorRomânii – DESPĂGUBIȚI de furnizorii de energie cu până la 300 de lei pentru penele de curent