Transportatorii cer menţinerea actualei legislaţii RCA şi desecretizarea clauzelor solicitate de CE

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România solicită Guvernului şi autorităţilor de resor desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană în iulie 2018 și menținerea legislației actuale RCA. Solicitarea vine ca urmare a deciziei Consiliului Concurenței din data de 4 decembrie 2018, de a sancționa cu o amendă de 53 milioane euro companiile de asigurări pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România a avertizat, încă din octombrie, că piața asigurărilor RCA este în pragul derapajului, pentru că Guvernul și Parlamentul ar dori să elimine plafoanele impuse asigurătorilor, ca urmare a unei scrisori primite de la Comisia Europeană pe 19 iulie 2018, dar şinute la secret, care solicită punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA).

În noul context creat de scandalul de pe piaţa RCA, UNTRR consideră  inadmisibilă abordarea Comisiei Europene de a secretiza o scrisoare cu impact financiar uriaș pentru 7,6 milioane de cetățeni români și ai Uniunii Europene și solicită desecretizarea acesteia, în caz contrar Comisia Europeană s-ar putea face susceptibilă de susținerea unor înțelegeri neconcurențiale a companiilor de asigurări.

UNTRR solicită autorităților române și Comisiei Europene sprijinirea formulei actuale de calcul a valorilor de referință RCA. Procentul actual al costurilor administrative de 25% din formulă sau alte componente pot fi analizate, pe baza de argumente puternice și transparente, dar anularea aplicării acestei formule din legea existentă facilitează posibile practici de cartel pe piața RCA românească, în ciuda declarațiilor ipocrite ale companiilor de asigurări în favoarea pieței libere.

În nici o piață liberă, toate companiile de asigurări nu vor putea crește cu peste 700% valoarea de bază a tarifului RCA pentru autovehiculele comerciale în mai puțin de 3 ani.

Transportatorii mai amintesc şi faptul că în 2016, Comisia Europeană a sancționat cartelul camioanelor, iar clienții din toată Europa au căutat soluții pentru recuperea prejudiciului provocat de acesta. În mod similar, înțelegerea neconcurențială de pe piața asigurărilor ar putea aduce un nou nivel al practicii în domeniul concurenței pentru instanțe, casele de avocatură și, posibil, pentru fondurile de investiții din România, care ar dori să se implice în recuperarea prejudiciului provocat clienților RCA.

Detalii puteţi citi şi pe realitatea.net.

Articolul precedentVolkswagen taie alte 3 miliarde euro din costuri. Ce planuri are gigantul auto
Articolul următorStudiu: Turcia și Canada, printre țările cu cea mai mare creștere a căutărilor de zbor în 2018