TRAGEDIILE care au zguduit sistemul medical românesc. Siguranța bolnavilor, la voia sorții

În ultimii 10 ani, tragedii ca cea de la Institutul Matei Balș, unde cel puțin cinci oameni au murit și zeci de pacienți au fost evacuați, în urma unui incendiu de proporții, s-au repetat periodic în spitalele din România. Unul dintre cele mai grave incidente de acest fel a avut loc la maternitatea Giulești, în 2010.

Acum 11 ani, într-o vară fierbinte, un spital de nou-născuți din București devenea scena celui mai mare coșmar al oricărui părinte. Un incendiu s-a produs atunci la secţia de Reanimare a maternităţii. Trei bebeluși au murit la scurt timp după incident, iar alţi trei s-au stins în următoarele zile din cauza rănilor suferite. Alți cinci au rămas cu urme adânci, dintr-un motiv absolut stupid: o instalație electrică improvizată, care a cedat.

Singura asistentă care era de serviciu în acel moment în secţia de terapie intensivă ieşise din salon pentru câteva minute. O neglijenţă care a făcut diferenţa între viaţă şi moarte pentru acei bebeluși. Ea a fost și singura care a fost găsită vinovată pentru dezastru.

Drama a scos la iveală multe lipsuri ale sistemului medical românesc: spitalul nu avea nicio legătură cu medicina actualului secol. Autoritățile de atunci au recunoscut că maternitatea trebuie urgent închisă și mutată. Au fost însă doar vorbe. După 11 ani de la catastrofă, maternitatea funcționează în același loc. Funcționează cu mici îmbunătățiri.

O altă tragedie care a zguduit sistemul medical românesc, dar și întreaga societate a avut loc spre finalul anului trecut la Piatra Neamț. Zece pacienți, internați în stare gravă cu COVID-19, au murit în incendiul din noiembrie. Cătălin Denciu, medicul erou care a intrat în flăcări pentru pacienții săi, a suferit arsuri pe 75% din suprafața corpului, și a fost transferat într-un spital de mari arși din Belgia.

Este cel mai grav bilanț după tragedia de la Colectiv, iar Parchetul General a deschis o anchetă penală. Încă nu se știe de la ce a pornit incendiul, dar fără îndoială flăcările au fost amplificate de instalațiile de oxigen existente în salonul de terapie intensivă. Prefectul județului Neamț a declarat atunci că secția de terapie intensivă fusese mutată chiar înainte cu puțin timp de la etajul 3 la etajul 2, acolo unde a izbucnit incendiul, fără a exista o autorizație pentru acest lucru. Managerul spitalului județean l-a contrazis însă. Aparatura din secția ATI de la Piatra Neamț era relativ nouă, cumpărată de Consiliul Județean, însă nu se știe încă dacă instalația electrică a spitalului fusese adaptată corespunzător pentru un consum crescut de curent și nici dacă aparatele fuseseră calibrate corespunzător.

Spitalul avea autorizaţie de securitate la incendiu obţinută la momentul construirii, adică înainte de 1990, potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Doar două etaje superioare, nu și cel unde a izbucnit incendiul, fuseseră autorizate de ISU.

În această perioadă, când secțiile ATI sunt supraîncărcate, iar consumul de oxigen este extrem de mare, probleme grave ar putea apărea oriunde. O singură scânteie este suficientă pentru a provoca un dezastru.

Din noiembrie și până acum, alte trei incendii au izbucnit la unități spitalicești din țară, unele dintre ele tot spitale suport COVID. Pe 25 decembrie 2020, un incendiu a avut loc la pavilionul de bărbați de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iași. Un pacient a murit. Pe 2 ianuarie, un incident similar s-a produs la Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman. Doi pacienți și două cadre medicale au suferit intoxicații cu monoxid de carbon. Pe 5 ianuarie, la Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, județul Timiș, într-un salon al unui pavilion suport COVID a avut loc un incendiu, însă din fericire salvatorii au intervenit la timp și nu au fost victime.

Cauzele acestor incendii sunt diferite, dar nu trebuie să ignorăm o evidență clară: multe spitale au fost construite în urmă cu zeci de ani, iar câteva au chiar peste 100 de ani. Anumite circuite electrice, cele de livrare a gazelor și circuitele medicale, sunt învechite. Ba mai mult, în plină criză sanitară provocată de pandemia de coronavirus, în ultima perioadă s-a pus accentul pe creșterea capacității spitalelor fără să se țină seama și de capacitatea infrastructurii de a putea gestiona toată această creștere, în special în secțiile de terapie intensivă.

În aprilie 2018, mai bine de 20 persoane au fost evacuate din Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași. Atunci un incendiu violent a afectat etajul șase al spitalului. 120 de pacienți au fost transferați la alte unități medicale. Unul dintre bolnavii transferaţi de la Terapie Intensivă, din clădirea în care a avut loc incendiul, a murit la Institutul Regional de Oncologie. Focul ar fi izbucnit din cauza supraîncălzirii instalaţiei electrice care era veche.

Tot în 2018, în luna martie, o infirmieră a suferit arsuri pe membre într-un incendiu care s-a produs într-un salon de la Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. O asistentă a fost intoxicată cu fum.

Incendii de proporții au avut loc în anii trecuți și la un spital din oraşul Simeria, judeţul Hunedoara, la Spitalul Judeţean Baia Mare sau la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoșani.

Totodată, în ultimii ani au avut loc mai multe incidente în spitalele românești în care au fost implicați copii. În 2018, 45 de micuți care s-au născut la Maternitatea Giuleşti au fost confirmaţi cu stafilococ auriu, o bacterie extrem de periculoasă. Bebelușii au fost transferați la alte spitale, mulți dintre ei cu erupții suprainfectate pe piele şi pneumonii.

Atunci, unii dintre angajaţii Maternităţii Giuleşti au fost depistaţi cu stafilococ. Anchetele au arătat că nou-născuții au luat bacteria din spital. Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică au decis la acel moment să oprească internările la Maternitatea Giulești.

La cinci ani de la tragedia de la Colectiv, România are doar 23 de paturi pentru marii arși, în spitale din București, Brașov, Timișoara și Iași. Iar autorităţile lasă încă vieţile acestor pacienți la voia sorţii. Chiar dacă trec de perioada critică, bolnavii au nevoie de recuperare. În România nu există însă nicio clinică specializată. În lipsa centrelor de recuperare, o tânără din Satu Mare rănită grav anul trecut, în urma unei explozii, a ajuns din nou la spital cu febră şi dureri, la scurt timp după externare.

În 2019, doar într-o singură lună, România a avut 76 de pacienţi cu arsuri grave, cel mai mare număr din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Ministerul Sănătății.

O altă problemă a sistemului medical, ascunsă mult timp sub preș, o reprezintă infecțiile nosocomiale. Infecţiile din spitalele noastre au devenit subiect naţional imediat după tragedia din Colectiv. Aşa am realizat că multe cazuri sunt ascunse şi că mare parte din unităţile sanitare sunt focare de infecţie greu de sterilizat. Sute de pacienţi ies din spitale cu infecţii nosocomiale grave şi acum. Şi ei sunt cazurile fericite. Alţii, însă, mor din această cauză. În unele cazuri, bolnavii şi familiile lor nici măcar nu sunt informaţi că au luat aceste bacterii.

Multe dintre familiile victimelor din Colectiv care au scăpat din foc susțin că acestea au fost ucise chiar de bacteriile din spitale.

Rudă pacient de la Colectiv: „De clostridium am aflat noi, am văzut în fişă, după asta ne-a fost confirmat şi de către medici. Nu înţelegeam, noi ne-am bucurat că el era internat la rezervă, am zis că vai să vedeţi că e rezerva liberă şi se bagă, dar pe el de fapt l-au băgat acolo pentru izolare. Este focar de infecţie din punctul meu de vedere. ”

În noaptea zilei de 30 octombrie 2015, toate salvările din Capitală au fost direcționate către fosta fabrică Pionierul, unde se afla clubul Colectiv. În clădirea fără ferestre, cu pereții capitonați cu poliuretan și cu o singură cale de acces disponibilă – printr-un container, au încăput peste 200 de oameni. Umăr lângă umăr. S-a aflat apoi că încăperea nu avea autorizație ISU.

Bilanțul deceselor a fost de 65, dar al celor care au rămas cu sechele grave depășește câteva zeci. Din cele 65 de victime, nu toate au pierit în noaptea incendiului. Au fost zeci de tineri care s-au stins din cauza infecțiilor din spitale și a saloanelor neconforme pentru tratarea marilor arși. Alții pentru că nu au găsit la timp loc într-o ambulanță. Familiile au cerut dreptate pentru copiii lor, însă s-au scurs mai bine de cinci ani de atunci și justiția nu a găsit încă nici măcar un vinovat.

Apoi România a aflat cât de mari sunt problemele legate de igiena din spitale şi de infecţiile nosocomiale după ce medicul Camelia Roiu, de la Spitalul de Arşi din Bucureşti, a făcut publice imaginile cu un pacient cu larve în răni, la Terapie Intensivă. Secţia a fost între timp renovată. Dezinfectanții folosiți în spitale ar fi trebuit să elimine o parte dintre bacterii, însă după scandalul Hexi Pharma am aflat că unele dintre biocide au fost apă de ploaie.

Specialiștii atrag atenția că astfel de tragedii se pot repeta oricând, în oricare altă unitate sanitară din România, din cauza lipsei echipamentelor medicale adecvate, a infrastructurii tehnice vechi şi a suprasolicitării personalului medical.

Sursa: realitatea.net

Articolul precedentRomânii au investit aproape un miliard de lei în prima emisiune de titluri Tezaur din 2021
Articolul următorChina a vândut peste 30 de măşti pentru fiecare persoană din LUME în 2020. Câştiguri de 52,6 de miliarde de dolari

2334 COMENTARII

 1. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 2. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a video game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl websites and blogs

 3. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a online game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these second life authors and blogs

 4. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 5. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 6. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 7. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 8. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 9. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl authors and blogs

 10. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these sl authors and blogs

 11. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these sl websites and blogs

 12. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a game where you can do anything you want. Second life is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life websites and blogs

 13. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a game where you can do anything you want. SL is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these Second Life authors and blogs

 14. Have you ever heard of second life (sl for short). It is essentially a online game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you want to see more you can see these second life authors and blogs

 15. Have you ever heard of second life (sl for short). It is basically a video game where you can do anything you want. sl is literally my second life (pun intended lol). If you would like to see more you can see these Second Life websites and blogs

 16. TRAGEDIILE care au zguduit sistemul medical romanesc. Siguran?a bolnavilor, la voia sor?ii – Realitatea Financiara z pack price without insurance z pak dosing 5 days azithromycin pills 250 mg azithromycin 250 mg tablet

 17. Hi! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!|

 18. Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I can not wait to read far more from you. This is actually a great site.|

 19. I simply couldn’t go away your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply for your visitors? Is going to be again regularly to check out new posts|

 20. Hi there, this weekend is pleasant in support of me, since this moment i am reading this fantastic educational piece of writing here at my home.|

 21. I was suggested this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!|

 22. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any recommendations? Thanks a lot!|

 23. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to check out your website on my iphone during lunch break. I really like the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good blog!|

 24. Thanks for some other informative site. The place else could I get that kind of information written in such a perfect method? I have a project that I am just now working on, and I have been at the glance out for such information.|

 25. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to going over your web page repeatedly.|

 26. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, nice written and come with almost all important infos. I would like to see more posts like this .|

 27. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!|

 28. cialis ingredients [url=https://frmedcls.com/#]generic cialis online [/url] achat en ligne cialis 20mg comment acheter du cialis en ligne

 29. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else experiencing issues with your site. It appears like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Many thanks|

 30. It’s really very complex in this busy life to listen news on Television, thus I just use web for that reason, and take the most recent news.|

 31. Good day! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job!

 32. I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!|

 33. certainly like your web-site but you need to check the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the truth however I’ll surely come back again.|

 34. Heya! I understand this is kind of off-topic however I had to ask. Does building a well-established website such as yours require a large amount of work? I am brand new to writing a blog but I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I can share my personal experience and views online. Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!|

 35. I blog frequently and I seriously appreciate your content. This great article has truly peaked my interest. I’m going to book mark your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your RSS feed too.

 36. When some one searches for his vital thing, thereforehe/she wishes to be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 37. wonderful points altogether, you simply won a new reader. What might you recommend about your submit that you made some days ago? Any positive?|

 38. viagra o levitra [url=https://comprarvgr.com/#]viagra cialis levitra precio [/url] comprar viagra online en espaГ±a viagra cual es el mejor

 39. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!|

 40. continuously i used to read smaller content which also clear their motive, and that is also happening with this piece of writing which I am reading at this place.|

 41. all the time i used to read smaller articles which also clear their motive, and that is also happening with this post which I am reading here.|

 42. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our whole community will be grateful to you.|

 43. I don’t even understand how I stopped up here, however I thought this publish used to be great. I do not know who you might be however definitely you’re going to a famous blogger in the event you aren’t already. Cheers!|

 44. I blog frequently and I really thank you for your content. This great article has really peaked my interest. I am going to take a note of your blog and keep checking for new details about once a week. I subscribed to your Feed as well.|

 45. Hi, this weekend is pleasant in favor of me, as this point in time i am reading this enormous informative paragraph here at my house.|

 46. Useful info. Fortunate me I found your site by accident, and I am surprised why this coincidence didn’t came about earlier! I bookmarked it.|

 47. It is in point of fact a nice and useful piece of info. I’m satisfied that you shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing.|

 48. You really make it seem so easy along with your presentation however I find this matter to be really one thing that I feel I might by no means understand. It sort of feels too complicated and very large for me. I am taking a look ahead on your next publish, I will try to get the hang of it!|

 49. Spot on with this write-up, I absolutely think this amazing site needs far more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the information!|

 50. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility problems? A few of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this issue?|

 51. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.|

 52. I need to to thank you for this great read!! I absolutely loved every little bit of it. I have got you bookmarked to look at new stuff you postÖ

 53. It�s nearly impossible to find well-informed people in this particular topic, however, you sound like you know what you�re talking about! Thanks

 54. Hi there, just became aware of your blog throughGoogle, and found that it’s truly informative. I’m gonnawatch outt for brussels. I will be grateful if youu continuethis in future. Many people will be benefited from your writing.Cheers!

 55. You made some decent points there. I looked on the internet to learn more about the issue and found most individuals will go along with your views on this website.|

 56. I’ve been browsing on-line greater than three hours today, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet shall be a lot more helpful than ever before.|

 57. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back someday. I want to encourage yourself to continue your great job, have a nice day!|

 58. I have been surfing on-line more than 3 hours nowadays, but I never found any fascinating article like yours. It is beautiful worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the internet shall be much more useful than ever before.|

 59. I was then referred to the Cancer Clinic where I was undertake up to derive an Injection on daytime 1 followed by 14 days of azithromycin 250 mg treatment, whole week “inaccurate” where you took a blood test. My depreciating, beastly reaction to the first injection ended any thoughts I had previously of a day, in all cases doing that again so I was only on the chemo pills every 14 days, bromide week off, then commence the 14 time run on 8 cycles.

 60. Hello there! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok. I’m absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.|

 61. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.|

 62. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 63. Hi! Do you know if they makje any plugins to help with Search Engine Optimization? I’mtrying to get my blog to rank for some targeted kewords but I’m not seeing very good gains.If you know of any please share. Many thanks!

 64. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog. It seems like some of the written text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my web browser because I’ve had this happen before. Cheers|

 65. Hey, you used to write wonderful, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 66. I am now not positive the place you are getting your information, but good topic.I must spend some time learning more or working out more.Thanks for fantastic information I was looking for thisinfo for my mission.

 67. Aw, this was a really nice post. Taking the time and actual effort to generate a really good articleÖ but what can I sayÖ I hesitate a lot and don’t manage to get nearly anything done.

 68. Tanner, my aurous lab, was getting older and starting to conquered UP the stairs. zithromax standard introduced me to VetForm CT Living expenses, and Tanner was soon propitiously effective up and down stairs with no problems!

 69. I need to to thank you for this great read!! I definitely enjoyed every bit of it. I’ve got you book-marked to look at new stuff you postÖ

 70. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.|

 71. I think this is among the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers|

 72. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help different customers like its aided me. Good job.|

 73. Hello! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?Thanks a lot!Stop by my blog 호게이밍

 74. Usually I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.|

 75. Link exchange is nothing else however it is simply placing the other person’s weblog link on your page at suitable place and other person will also do similar for you.|

 76. I wanted to tell you how much I actually appreciate every little thing you’ve discussed to help increase the value of the lives of an individual in this theme. Through your own articles, we have gone through just a beginner to a specialist in the area. It is truly a homage to your endeavours. Thanks

 77. Unless… you’re just looking for the best scooter rental companies in Chiang Mai for travellers? If so, then you’re in luck! Check them out below. While a lot of the advice & tips in this guide will apply to all of Thailand, I’m focussing on Chiang Mai as this is where I’ve done the majority of my scooter riding. If you get the chance to visit Pai, I highly recommend learning the basics there. Traffic is minimal and the roads are wide making them suitable for beginners.

 78. always i used to read smaller articles or reviews that as well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here.|

 79. whoah this blog is fantastic i like studying your posts. Keep up the good work! You realize, a lot of people are searching around for this info, you could help them greatly. |

 80. I think this is among the such a lot important info for me. And i’m happy studying your article. However wanna remark on some normal things, The web site taste is ideal, the articles is in point of fact great : D. Excellent job, cheers|

 81. Hey! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!|

 82. Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.|

 83. This post offers clear idea in favor of thenew viewers of blogging, that in fact how to do running a blog.0mniartist asmr

 84. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!|

 85. Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.|

 86. What i don’t understood is actually how you are no longer actually a lot more well-preferred than you may be now. You are very intelligent. You realize therefore significantly relating to this subject, made me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like men and women aren’t interested except it is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs nice. Always maintain it up!|

 87. When I originally commented I clicked the „Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

 88. Since my people came to the US we have been ordering all our connection lenses here. Never had an proclaim verifying our international prescriptions and as a last resort a sisterly rep to solution the phone when we had questions. Lustful shipping buy asthma inhalers without an rx and satisfactory prices to boot
  Thanks. I appreciate this.