Cea mai mare scădere a contrabandei cu țigări din ultimii 10 ani. Dar vin lunile grele

Piața neagră de țigarete a scăzut în septembrie la 15,3% din totalul consumului, cu 2,9 puncte procentuale mai puțin față de iulie 2018.

Managerii din domeniu avertizează însă că urmează ultimele luni ale anului, când acest fenomen capătă, de regulă, dimensiuni mai mari.

„Regiunea nord-est continuă să fie și în septembrie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 33,5%, deși înregistrează o scădere substanțială de 6 p.p., față de luna iulie”, a declarat Marian Marcu, director general la compania de cercetare de piață Novel Research.

„Cea mai importantă scădere este notată însă în sud-vest, de 15,1 p.p. comparativ cu studiul precedent, din vară.  Un nivel la fel de scăzut în această zonă a țării, de circa 11%, s-a mai înregistrat în urmă cu cinci ani. De asemenea, piața neagră scade abrupt și în nord-vest, cu 9,2.p.p., regiune unde în iulie era notată cea mai mare creștere și un nivel record al comerțului ilegal. În vest, se menține un nivel ridicat constant, de 26,1%”, a mai spus Marcu.

Țigaretele no-name, principala sursă

Din punct de vedere al provenienței, „cheap whites” (țigarete no-name, produse legal sau ilegal și destinate pieței negre) continuă să fie principala sursă, cu 62,5%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă.

„Scăderea pieței negre la nivel național în septembrie se datorează, în bună parte, reducerii comerțului ilegal cu peste 15 p.p. în sud-vest. Conform analizei Novel, vorbim despre cea mai mare scădere a contrabandei în această regiune, din ultimii 10 ani!” – a afirmat Gilda Lazăr, director corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria

„Acest record este consecința directă a unor acțiuni complexe derulate de autoritățile de aplicare a legii din țările vecine”, a explicat Lazăr.

În Serbia, au fost distruse în septembrie aproape 100 de tone de tutun, cultivate pe o suprafață de circa 50 de hectare. Operațiuni similare continuă și în cursul lunii octombrie. De asemenea, în Bulgaria autoritățile au descoperit la sfârșitul lui august patru fabrici ilegale, care produceau circa 100.000 de pachete pe zi. Fabricile aveau echipamente de producție de ultimă generație, iar pachetele produse ilegal erau transportate de două trei ori pe săptămână și vândute în afara Bulgariei.

Finalul anului aduce creșteri

„În septembrie, consumul produselor de contrabandă a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele 12 luni, de doar 15,3%, mulțumită intensificării acțiunilor anti-contrabandă în a doua jumătate a anului”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco.

„Totuși, finalul de an aduce de obicei creșteri ale contrabandei, așa că, în absența continuării acțiunilor tuturor structurilor statului, s-ar putea ca acest rezultat să fie doar o bătălie câștigată într-un război fără sfârșit”, spune Dumitru.

Conform datelor de pe site-ul stopcontrabanda.ro, Poliția de Frontieră, a capturat în iulie și august cu circa 10% mai multe țigarete de contrabandă față de aceeași perioadă a anului trecut, ceea ce a condus la o scădere a consumului de produse netaxate și neverificate aduse ilegal de peste graniță.

De asemenea, Poliția Română și DIICOT au destabilizat, în ultimele 3 luni, mai multe structuri organizate specializate în traficul ilicit cu tigarete, efectuând peste 200 de percheziții și arestări.

Articolul precedentFost șef ANAF, o nouă condamnare: 6 ani pentru șpagă
Articolul următorRomânia mai pierde un proces la Curtea de Justiție a UE

Comments are closed.