Tensiunile din Italia împing Euro în a 5-a săptămână consecutivă de declin

Euro a consemnat, vineri, a cincea săptămână succesivă de scădere față de dolar, situație nemaiîntâlnită din 2015, ca urmare a îngrijorării investitorilor în privința situației politice din Italia si, mai cu seamă, a propunerilor economice făcute de noua alianță.

De la peste 1,24 euro a scăzut cu peste 6 cenți față de dolar într-un interval de doar 3 săptămâni pe fondul creșterii dobânzilor titlurilor de stat americane dar și a tensiunilor politice din Europa, mai cu seamă în privința cerințelor partidelor populiste care ar putea forma viitorul guvern al Italiei. Scăderea euro de la maximul anului (1,2550, atins pe 16 februarie) și până la valoarea curentă este de peste 6 procente, de asemenea mare pentru un interval de doar 3 luni.

Grafic zilnic Euro vs. dolar, sursa: MetaTrader 5

Joi, Liga Nordului, de extremă dreapta, și formațiunea populistă Mișcarea de 5 Stele au convenit asupra bazelor unui acord de guvernare care ar reduce taxele și ar spori cheltuielile sociale atât de mult încât experții atenționează deja asupra riscurilor ce țin de exercițiul bugetar și de finanțarea acestuia. În plus, piețele încep să pună în preț o posibilă reducere a calificativului suveran al Italiei, nivelul CDS-urilor italiene crescând la maximele ultimilor 5 luni.

Membru fondator al UE și al monedei euro, Italia reprezintă 15,4% din PIB-ul zonei euro, iar ostilitatea acestor partide față de poziția Uniunii Europene este, în prezent, cea mai mare provocare pentru blocul comunitar, aspect care se suprapune peste decizia de părăsire a UE de acum 2 ani de către Marea Britanie, precum și peste situația (încă incertă) din Catalonia.

Mișcarea amplă de scădere a cotației euro vs. dolar nu a fost cauzată doar de slăbiciunile euro, ci și de întărirea dolarului pe fondul creșterii susținute a randamentelor titlurilor de stat cu scadență la 10 ani la peste 3,07%, cel mai ridicat nivel din 2011 și până în prezent.

Cum situația din Europa va rămâne tensionată și cum nici din partea BCE (Banca Centrală Europeană) nu vin semnale de sprijin a monedei unice (în sensul înăspririi politicii monetare), o mare parte a analiștilor și a participanților la piață estimează ca tendința descendentă va putea continua, cel puțin pe termen scurt.

Articolul precedentGhici ce nu e în coșul INS din România. Nu apare în factura de gaze și nu se mănâncă
Articolul următorAcord comercial: SUA și China au bătut palma, dar controversele se mențin

Comments are closed.