Tensiuni între BNR şi Finanţe. Isărescu i-a cerut lui Teodorovici să abroge OUG 114/2018

Tensiuni între Mugur Isărescu și Eugen Teodorovici din cauza OUG 114/2018. BNR cere Guvernului ca ordonanţa care a produs cataclism pe burse şi în economie să fie abrogată.

 

Luni a avut loc o nouă ședință a Comitetului Național de Supraveghere Macroprudenţială, în care s-a discutat despre modificarea taxei pe lăcomie, care afectează negativ întregul sector bancar şi leagă la mâini BNR în cazul unor atacuri speculative la leu.

Reprezentanții Băncii Naționale i-au cerut ministrului de Finanțe abrogarea ordonanței, potrivit unor informații obținute pe surse de Pro TV. Oficialii BNR au venit la ședința de ieri pregătiți cu studii tehnice care să demonstreze pericolul pe care OUG 114 îl reprezintă pentru stabilitatea economică.

De partea cealaltă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, ar fi venit cu 2 ore întârziere la ședință și s-ar fi apucat să le reproșeze oficialilor BNR că au adus critici Guvernului şi ministrului de Finanţe.

Mugur Isărescu şi vicepreşedinţii BNR Liviu Voinea și Florin Georgescu au venit cu argumente concrete care arată că taxarea băncilor legată de ROBOR, plus taxarea companiilor din energie cu 2% din cifră de afaceri și suprataxarea celor din telecomunicații, ar avea efecte în lanț, care au potențial de afectare a economiei.

Nu s-a ajuns la nicio concluzie, iar comunicatul de la finalul întrevederii nu precizează nimic concret sub sintagma „s-au identificat soluții de posibile scenarii de adaptare a OUG 114/2018”.

Potrivit unor surse guvernamentale citate de Curs de Guvernare, Ministerul Finanțelor urmează să decidă dacă și eventual cum va schimbă legislația privind legarea dobânzilor la credite de un alt indicator, care să înlocuiască indicele ROBOR.

Mai multe alternative de înlocuire a mediilor dobânzilor interbancare (ROBOR) ar fi fost prezentate şi în ședința de luni.

Articolul precedentJuncker speră ca Trump să nu impună noi taxe mașinilor europene
Articolul următorHidroelectrica, profit record în 2018. Banii se duc în sacul fără fund al Guvernului