Preşedintele american Donald Trump i-a promis preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Juncker că nu va impune noi taxe asupra maşinilor europene pentru moment, a afirmat Juncker într-un interviu luni, scrie Reuters.

Un raport confidenţial al Departamentului de Comerţ al SUA trimis lui Trump în weekend este aşteptat să deschidă calea preşedintelui de a impune taxe de până la 25% pentru importurile de maşini şi piese auto prin numirea importurilor drept o ameninţare la securitatea naţională.

„Trump mi-a promis că nu vor fi taxe noi pentru maşini pentru moment. Consider că mă pot baza pe acest angajament”, a afirmat Juncker pentru cotidianul Stuttgarter Zeitung într-un interviu. El nu a specificat când a făcut Trump această promisiune.

Juncker a adăugat că dacă Trump va impune totuşi noi taxe, UE va reacţiona imediat şi nu îşi va mai respecta promisiunea de a cumpăra mai multă soia şi gaze lichefiate din SUA.

Conţinutul raportului din SUA va rămâne confidenţial câtă vreme Trump analizează recomandările.

Oficialii industriei auto au declarat că se aşteaptă ca raportul să recomande cel puţin câteva taxe pentru ca administraţia să se poată folosi de acest lucru în negocierile din acest an cu Japonia şi UE.

Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al Comisiei Euroepen, a afirmat luni că UE doreşte să îşi îmbunătăţească relaţiile comerciale cu Statele Unite dar va reacţiona rapid dacă Trump va decide impunerea unor taxe.

„Uniunea Europeană îşi va respecta promisiunea câtă vreme Statele Unite fac la fel”, a precizat Schinas.

Articolul precedentBrexitul lovește crunt! Honda pune lacătul pe fabrica din Marea Britanie
Articolul următorTensiuni între BNR şi Finanţe. Isărescu i-a cerut lui Teodorovici să abroge OUG 114/2018