Sunt tensiuni uriașe în Coaliție pe noul program de guvernare. Liberalii și social-democrații nu reușesc să ajungă la un punct comun în programul de guvernare al viitorului Cabinet pe care urmează să-l conducă președintele PSD – Marcel Ciolacu din 1 iunie, după rocada cu președintele PNL, actualul premier Nicolae Ciucă. 

Pe măsură ce se apropie schimbul de putere, partidele politice își pun pe liste separate ultimele promisiuni: pensiile mai mici de 3.000 de lei ar putea fi scutite de taxe, se anunță ieftiniri la alimente și chiar majorări de salarii. Liberalii și social-democrații nu reușesc însă să cadă de acord, iar taxarea este principalul motiv al neînțelegerilor, potrivit Realitatea PLUS.

Cele două mari partide din coaliția de guvernare se lasă greu. PSD și PNL nu cad de acord pe viitorul program comun de guvernare și vin cu proiecte separate. Negocieri intense au loc luni și marți în cadrul fiecărui partid dar și între liderii acestora până la decizia ce trebuie să o ia în ședința de coaliție din această săptămână. Sunt discuții tensionate pe programul de guvernare, precum și pe împărțirea pe ministere în viitorul Cabinet condus de liderul PSD – Marcel Ciolacu.

În ceea ce privește programul de guvernare de la 1 iunie 2023, liberalii anunță că susțin sistemul de pensii bazate pe contributivitate, scutirea de impozit pentru cele mai mici de 3.000 de lei, dar și stimulente pentru cei care vor să lucreze și după pensie. În același timp, la capitolul legat de salarii PNL dorește reducerea contribuțiilor CAS și eliminarea supraimpozitării pentu cei care lucrează part-time, iar cei care au un al doilea loc de muncă să fie scutiți de taxe.

PROGRAMUL DE GUVERNARE PNL

• Pensii:

– scutire de impozit pentru pensiile de cel mult 3.000 de lei

– pensii bazate pe contributivitate

– stimulente pentru pensionarii care aleg să rămână în activitate

– majorarea contribuțiilor la pilonul II de pensii

• Salarii:

– creșterea salariului minim

– reducerea CAS

– scutiri de taxe pentru cei care au al doilea loc de muncă

– eliminarea supraimpozitării part-time

Sursa: Realitatea PLUS

În același timp, social-democrații au anunțat că susțin o reducere a taxării pentru cei cu salarii sub 5.000 de lei și reforma pensiilor speciale. Liderul PSD – Marcel Ciolacu, viitorul premier de la 1 iunie, după rocada cu liberalul Nicolae Ciucă a anunțat că este gata să răspundă cu funcția dacă reforma pensiilro speciale nu se face.

„Dacă va trece cât timp sunt președinte al Camerei nu e nicio problemă și avem deja feedback de la Comisie pe lege, că îndeplinește jalonul prins în PNRR. Dacă nu, și avem neîndeplinit acest jalon și voi fi prim-ministru al României, voi veni cu lege de asumare a răspunderii în fața Parlamentului, astfel încât ori trece legea, ori plec eu acasă. Cred că am fost cât se poate de clar”, a declarat Marcel CIolacu în urmă cu o săptămână.

În același timp, PSD nu renunță la supraimpozitarea companiilor. Social-democrații au revenit cu reducerea taxei la raft și a TVA.

PROGRAMUL DE GUVERNARE PSD

• Ieftinirea alimentelor de bază:

– reducerea taxei de raft

– reducerea TVA

• Salarii:

– reducerea taxării pentru salarii sub 5.000 de lei

– supraimpozitarea companiilor profitabile

• Pensii:

– reformarea pensiilor speciale

Sursa: Realitatea PLUS

Articolul precedentAvertisment dur. Datoria României a crescut atât de mult, încât ar putea fi înghețate salariile și pensiile
Articolul următorCOTAR: ASF dă vina pe consumatori, pe judecători și pe service-urile auto