Avertisment dur pentru România. Ministerul de Finanțe s-a îndatorat atât de mult pe plan extern încât, potrivit procedurilor europene, ar trebui să înghețe pensiile și salariile de la stat. Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și depășește jumătate din Produsul Intern Brut. 

Potrivit datelor prezentate de Realitatea Plus, în acest moment datoria publică a României a depășit 700 de miliarde de lei, ceea ce reprezintă 50,1% din PIB.

În două scenarii prezentate de Ministerul Finanțelor, la depășirea pragului de 50% s-ar aplica pârghia de înghețare a salariilor la stat, iar dacă datoria depășește 55% din PIB sunt înghețate cheltuielile cu asistența socială, inclusiv pensiile.

Datoria externă totală a crescut cu 10,16 miliarde de euro, potrivit datelor BNR. În structură, datoria externă pe termen lung a însumat 107,27 miliarde de euro la 31 martie 2023 (69,3% din totalul datoriei externe), în creştere cu 9,8% faţă de 31 decembrie 2022. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat nivelul de 47,45 miliarde de euro (30,7% din totalul datoriei externe), în creştere cu 1,3% faţă de 31 decembrie 2022.

Comisia Europeană a estimat, luni, că datoria guvernamentală ar urma să se reducă la 45,6% din PIB în 2023, în urma scăderii deficitului, înainte de a creşte la 46,1% din PIB în 2024. Riscurile la adresa perspectivei fiscale sunt înclinate în sens negativ.

O creştere economică mai redusă, viitorul ciclu electoral, posibile presiuni de creștere a salariilor în sectorul public, indexarea pensiilor, care în 2024 va încorpora inflaţia ridicată din 2022, ar putea avea ca rezultat deficite bugetare mai ridicate, a mai avertizat Comisia Europeană. 

Articolul precedentNegocieri dure la Bruxelles. Pensiile românilor, pe masa Comisiei Europene – Cine ar putea lua mai mulți bani și în ce condiții
Articolul următorTensiuni în coaliție pe banii românilor: PNL și PSD nu au program comun de guvernare de la 1 iunie – Ce a încins spiritele