Alte cinci companii ar prea intra în indicele FTSE Russell, acestea fiind Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica, pe lângă Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale, dacă acestea îndeplinesc criteriul de lichiditate, a declarat joi Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori Bucureşti.

„Mai sunt cinci companii care îndeplinesc criteriile de dimensiune, dar nu le îndeplinesc pe cele de lichiditate. Acestea sunt Nuclearelectrica, Transelectrica, Transgaz, Petrom şi Electrica. Următoarea perioadă de revizuire este iulie 2019 – iunie 2020. Dacă îndeplinesc criteriul individual de lichiditate acestea vor intra în septembrie 2020 în indice. Este un proces dinamic de evaluare”, a explicat Adrian Tănase.

El a arătat că exista posibilitatea ca firmele care acum îndeplinesc criteriul de lichiditate să nu-l mai îndeplinească în toamna anului viitor.

Întrebat de jurnalişti dacă adoptarea OUG 114 şi creşterea lichidităţii care i-a urmat a dus la îndeplinirea criteriului de lichiditate pentru încadrarea BVB în categoria pieţelor emergente, Chris Woods, Managing Director Governance, Risk & Policy FTSE Russell, a afirmat că decizia de clasificare nu se poate baza pe evenimente tranzitorii.

De asemenea, Adrian Tănase a menţionat că decizia de promovare nu trebuia influenţată de evenimente de moment şi că emiterea ordonanţei a fost un eveniment nefericit pentru că orice investitor doreşte stabilitate legislativă. El a mai spus că România îndeplinea criteriul de lichiditate de doi ani la rând, iar criteriul de lichiditate putea fi atins şi fără OUG 114.

Chris Woods a mai precizat că există o diferenţă între criteriile la admitere şi cele ieşire, acestea nefiind similare.

„Testul pentru România anul viitor va fi pe baza criteriilor de ieşire, nu pe baza celor de intrare, şi chiar şi atunci rezultatul va fi să punem România pe lista de monitorizare pentru un an. Nu va fi o decizie imediată. Nu există motive de îngrijorare pe termen scurt”, a spus Chris Woods.

Agenţia FTSE Russell, lider mondial de clasificare a indicilor bursieri, parte din grupul bursier London Stock Exchange, a decis la 26 septembrie 2019 că piaţa de capital din România va fi reclasificată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, începând din luna septembrie 2020.

FTSE Russell a anunţat că decizia asupra promovării Bursei de Valori de la Bucureşti va intra în vigoare odată cu revizuirea semi-anuală din septembrie 2020.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a mai anunţat că acţiunile companiilor româneşti Romgaz, Banca Transilvania şi BRD-Groupe Societe Generale îndeplineau criteriile de eligibilitate FTSE Global All Cap Index la data de 28 iunie 2019.

În cadrul procedurii anuale de revizuire, comitetul de clasificare a ţărilor a decis că România a făcut progrese la criteriul „lichiditate – suficientă lichiditate a pieţei pentru a sprijini investiţii globale semnificative”, astfel încât calificativul a fost îmbunătăţit de la ‘Restricţionat’ la ‘Îndeplinit’.

„În consecinţă, România îndeplineşte cele nouă criterii FTSE Quality of Markets necssare pentru statutul de piaţă emergentă secundară în schema de clasificare a FTSE”, a precizat agenţia britanică.

La Bursa de Valori Bucureşti (BVB) sunt listate 84 de companii doar pe piaţa principală şi, împreună, au o capitalizare de 36 de miliarde de euro.

FTSE este lider mondial de clasificare a indicilor bursieri

Articolul precedentLotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva ar putea fi deschis doar pentru vehicule mici și cu viteză limitată
Articolul următorGuvernul Germaniei a înrăutăţit semnificativ prognoza economică pe 2020