Guvernul Germaniei a înrăutăţit semnificativ prognoza pe 2020, dar nu se aşteaptă la o criză economică.

 

Guvernul german a înrăutăţit estimările privind evoluţia PIB-ului în 2020, dar a dat asigurări cea mai mare economie europeană nu se confruntă cu o criză, transmite Agerpres.

Germania ar urma să înregistreze anul viitor o creştere de 1%, faţă de un avans de 1,5% previzionat anterior, a anunţat joi Ministerul Economiei de la Berlin. Instituţia se aşteaptă în acest an la o expansiune de 0,5%.

„Evoluţiile economice din Germania sunt în prezent divizate. Dar chiar dacă perspectivele sunt atenuate, nu există ameninţarea unei crize economice”, a dat asigurări ministrul Economiei, Peter Altmaier.

Acesta a explicat că industriile orientate spre export sunt sub presiune din cauza conflictelor comerciale şi a incertitudinilor provocate de Brexit dar economia internă a rămas într-o stare bună.

„Consumul privat va contrabalansa încetinirea economiei din acest moment”, a previzionat recent şi Asociaţia Comercială Germană (HDE).

„În timp ce încrederea consumatorilor este departe de nivelul ridicat înregistrat în ultimii ani, nu estimăm un colaps al consumului privat în următoarele luni. Situaţia robustă de pe piaţa forţei de muncă şi majorările de pensii şi salarii din ultimii ani sunt un motiv de optimism. Nivelul persistent scăzut al inflaţiei este un alt factor care susţine venitul disponibil al gospodăriilor”, apreciază HDE.

Luna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale. Cele cinci institute economice, Ifo (München), DIW (Berlin), IfW, IWH (Halle) şi RWI (Essen) estimează că în acest an PIB-ul Germaniei va înregistra o creştere de 0,5%, urmată de un avans de 1,1% în 2020. Comparativ, în luna aprilie a acestui an aceleaşi institute mizau pe o creştere de 0,8% în 2019 şi un avans de 1,8% în 2020.

De asemenea, institutele au cerut autorităţilor de la Berlin să renunţe la politica bugetară „black zero” – prin care nu se fac noi împrumuturi – dacă perspectiva economică pentru cea mai mare economie europeană se va deteriora suplimentar.

Conform bugetului pe 2019, pentru al şaselea an consecutiv, Guvernul de la Berlin nu intenţionează să recurgă la împrumuturi, o strategie cunoscută în Germania sub numele de „schwarze Null” („black zero”). Această politică a fost criticată în trecut deoarece măsurile de austeritate au fost implementate în detrimentul investiţiilor în educaţie, în construcţia de locuinţe şi în infrastructura publică.

„Per ansamblu, în prezent nu sunt motive pentru noi decizii fiscale”, apreciază institutele în raportul lor comun, adăugând că Executivul ar trebui să folosească spaţiul fiscal dacă scăderea activităţii economice devine mai accentuată.

Într-un astfel de scenariu, spaţiul fiscal de care dispune Guvernul nu ar trebui restricţionat din cauza obiectivului de a menţine un buget echilibrat, susţin institutele.

Conform reglementărilor germane, Guvernul federal poate recurge la împrumuturi de până la 0,35% din PIB.

Germania a fost mult timp motorul economic al zonei euro, însă, la finele anului trecut, a evitat la limită intrarea în recesiune şi, pe ansamblul anului 2018, a înregistrat cel mai slab ritm de creştere din ultimii cinci ani.

Analiştii apreciază că avântul PIB-ului Germaniei încetineşte, deoarece exportatorii sunt afectaţi de cererea globală mai slabă, disputele comerciale dintre SUA şi China şi Brexit. Aceste riscuri externe sunt parţial compensate de majorarea cheltuielilor de consum, sprijinite de piaţa solidă a forţei de muncă şi de ratele scăzute ale dobânzilor.

Articolul precedentTănase (BVB): Alte cinci companii ar prea intra în indicele FTSE Russell
Articolul următorUn fost oficial UE aunță apocalipsa. Din 2020 începe recesiunea economică