Noua lege a pensiilor a fost aprobată de Executiv, anunță Realitatea PLUS. Potrivit surselor citate, proiectul a suferit unele modificări. Decizia vine la finalul unui șir lung de dispute între liderii Coaliției privind impactul bugetar. Proiectul de lege urmează să meargă în Parlament, spre aprobare. 

Miniștrii PNL și PSD au venit cu cifre diferite, în timp ce pensionarii așteaptă cu sufletul la gură să vadă dacă vor avea sau nu pensii majorate. Între timp, Nicolae Ciucă spune clar că promisiunile făcute de PSD nu sunt sustenabile. 

Ministrul de Finanțe – Marcel Boloș a cerut, printre altele, să fie adoptate noi măsuri care să acopere majorarea pensiilor, prevăzută la 1 ianuarie 2024. Ar fi vorba despre taxe pentru companii, dar și pentru persoanele fizice, potrivit unor surse.

Ministrul Marcel Boloș spune că nu ar exista suficienți bani pentru aceste majorări și propune creșterea taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact bugetar de minim 33 mld. lei.

Ministrul Muncii a venit cu lămuriri în privința impactuluji bugetar pe noua lege a pensiilor, înainte de ședința de Guvern.

„Cei de la Casa de Pensii și Ministerul Finanțelor au luat în calcul datele din execuție, Banca mondială datele statistice. Am explicat care este cheltuiala cu pensiile din septembrie până în decembrie, aproximativ 55 mld lei, e corect. Asta înseamnă că ce se rostogolește acum e fals, aceasta este cheltuiala cu pensiile recalcularea din septembrie până în decembrie.

Creșterea cu 13,8 care majorare oricum era prevăzută și pe actuala formulă, impactul suplimentar este de 10 mld”, a spus ministrul Muncii.

Articolul precedentMinistrul de Finanțe cere CREȘTERI DE TAXE pentru a putea majora pensiile – Scandal uriaș pe noua lege
Articolul următorMinistrul Muncii: „Pensiile celor peste 4,7 milioane de beneficiari vor fi recalculate după noua formulă”. Ce spune despre eliminarea plafonului de 9,4% din PIB