SUA și China se tem de un război comercial și încearcă să reia negocierile

SUA și China încearcă să reînceapă discuțiile pentru a preveni un război comercial între cele mai mari două economii din lume, conform surselor citate de Bloomberg.

Reprezentanții Secretarului Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, și cei ai vicepremierului chinez, Liu He, poartă discuții private în timp ce caută modalități de a se reangaja în negocieri, potrivit surselor ce au dorit să rămână sub anonimat.

Ele au avertizat că un calendar specific, aspecteele care trebuiesc discutate precum și formatul discuțiilor nu sunt deocamdată finalizate, dar au adăugat că există deja un acord că este nevoie să aibă loc mai multe discuții.

Negocierile pentru soluționarea litigiului au fost blocate timp de săptămâni întregi, ambele părți refuzând să cedeze. Convorbiri la nivel înalt ale SUA cu privire la poziția comercială a administrației Trump față de China au loc în această săptămână, potrivit unei a treia surse, de asemenea în condiții de anonimat.

Următoarea serie de tarife ale Statelor Unite ar putea fi lansată cel mai devreme miercuri, cu posibila impunere de taxe pentru alte importuri chinezești, în valoare de 16 miliarde de dolari. Implementarea ar putea fi însă amânată câteva săptămâni, deoarece administrația Trump va avea de elaborat detaliile produselor pe care le va viza. Oficialii de la Beijing au promis să răspundă cu aceeași valoare a tarifelor pentru produsele importate din SUA.

O persoană familiarizată cu deliberările interne a declarat că Statele Unite încearcă să obțină anumite concesii și, în cazul în care China va fi de acord, este posibil ca SUA să renunțe la tarifele suplimentare.

Oficialii americani și chinezi au oferit puține indicații recent că o reluare a negocierilor ar putea fi în grafic. Robert Lighthizer, reprezentantul oficial al SUA în privința comerțului, a declarat, săptămâna trecută, că tensiunile comerciale pe relația cu China reprezintă o „problemă cronică”, în timp ce reprezentantul Chinei la Organizația Mondială a Comerțului a acuzat SUA de „șantaj”.

Cele două părți au purtat trei runde de discuții formale, începând cu o delegație la Beijing condusă de Mnuchin, în luna mai. După ce Liu a vizitat Washington-ul ceva mai târziu în aceeași lună, cele dpouă națiuni au lansat o declarație comună în vederea reducerii, printre altele, a deficitului comercial al SUA cu China. Dar în câteva zile, președintele Donald Trump însuși s-a retras din înțelegere, declarând că negocierile vor trebui probabil „să utilizeze o structură diferită”.

Misiunea lui Trump de a reduce deficitul comercial al Statelor Unite prin amenințarea cu tarife vamale l-au adus în conflict cu China și cu aliații americani, introducând incertitudini în piețele financiare și generând temeri legate de un război comercial global, despre care Fondul Monetar Internațional a avertizat că va putea submina cea mai puternică creștere economică din ultimii ani.

Articolul precedentAvertisment FMI: situația Greciei rămâne incertă pe termen lung
Articolul următorGalaxy S9 a ratat ținta vânzărillor și afectează profitul Samsung

Comments are closed.