Studiu: Taxele mari pe carburanți sabotează creșterea economică

Taxele din prețul carburanților sunt în România se află sub nivelul Uniunii Europene, dar sunt mai mari decât media mondială.

Ponderea taxelor în prețul carburanților este la companiile din UE cu 18% mai mare decât media mondială, indică un studiu efectuat de reţeaua internaţională de experţi în contabilitate şi consultanță UHY.

În medie, taxele reprezintă în UE 59% din costul prețului benzinei (România are 52%) și 52% din costul prețului motorinei (România – 48%), în comparație cu mediile globale de 50% și, respectiv, 44%.

UHY a publicat trei tabele cu procentele taxelor în costul umplerii rezervorului unui automobil Ford în trei variante – benzină, motorină, gaz lichefiat.

În toate cele trei variante, România se află în Top 10 și are o fiscalitate peste media mondială, dar sub cea din Uniunea Europeană.

Sursa: UHY

Astfel, la benzină ne situăm pe locul 10 și avem un grad de 52% taxe în preț, media mondială fiind de 49,79%, iar media UE de 58,73%.

La motorină ocupăm locul 8 cu 48%. La acest capitol media mondială este de 43,96%, iar cea europeană de 52%.

La gaz lichefiat suntem pe 7, cu 28%, în timp ce media mondială se cifrează la 26,4%, iar în UE nivelul fiscalității atinge 32,24%.

Companiile europene suferă, față de competitoarele din alte țări, un dezavantaj grav, care riscă să se agraveze, afirmă specialiștii din cadrul rețelei internationale.

Firmele suportă povara

UHY explică faptul că taxele și taxele mai mari la combustibili din Europa contribuie în principal la creșterea prețurilor combustibililor la benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat.

Costul de umplere a unui rezervor al unui Ford Transit cu motorină este cu 24% mai mare în țările europene. Deoarece motorina este utilizată în majoritatea vehiculelor comerciale, această povară grea este suportată în principal de întreprinderi.

Este, de asemenea, cu 2% mai scumpă în Europa pentru gaz petrolier lichefiat (GPL), o alternativă mai ecologică la benzină sau motorină.

„Taxele mai mari pe combustibil au lovit aproape toate întreprinderile și pot împiedica în cele din urmă creșterea economică”, a declarat Bernard Fay, președintele UHY.

„Pentru orice guvern, impozitele pe benzină și motorină sunt un instrument-cheie pentru a ajuta la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și pot fi utilizate pentru a finanța cheltuielile cu infrastructura. Cu toate acestea, pentru întreprinderi, în special pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri), acestea pot reprezenta un cost semnificativ de operare, în special în sectoarele de retail și de distribuție. Trebuie să existe un echilibru, astfel încât costurile cu combustibilul și taxele să nu devină prohibitive”, a mai spus Fay.

Acesta consideră că „guvernele pot lua în considerare inițiative precum înghețarea taxelor pe combustibil sau chiar reducerea tarifelor” și subliniază că „trebuie să existe o cooperare internațională mai mare pentru a se asigura că nu există prea multe discrepanțe în prețurile combustibililor între diferite țări”.

Articolul precedentIndicii ROBOR la trei și șase luni, bătuți în cuie de BNR
Articolul următorING România va avea toate operațiunile exclusiv online, din 29 octombrie

Comments are closed.