Mai mult de 60% dintre angajații români care au răspuns unui sondaj efectuat de una dintre cele mai importante platforme de recrutare cred că angajatorul lor este mai bine pregătit să facă față unei eventuale crize economice decât a fost în 2008.

Gradul de îngrijorare privind pierderea locului de muncă a înregistrat o ușoară scădere de la debutul crizei epidemiologice și până în prezent. Dacă în primăvară 34,5% dintre cei chestionați aveau temeri, în toamna procentul a scăzut la 30,9%.

Alți 21% dintre angajați sunt îngrijorați de o eventuală reducere a salariului, în timp ce 14% menționează șomajul tehnic. La polul opus, 23% dintre respondenți nu se așteaptă la un impact negativ asupra jobului lor.

Criza epidemiologică actuală a avut un impact major și în ceea ce privește migrația angajaților, astfel că, la acest moment, doar puțin peste 12% ar lua în calcul să plece din țară  pe termen scurt și mediu, comparativ cu peste 35% în aceeași perioadă a anului trecut.

Angajații au pus bani deoparte în perioada pandemiei

Cei mai mulți angajați (73%) spun că au reușit să strângă între timp niște bani pentru zile negre. Cei mai mulți au economii care le-ar asigura un trai decent pentru până la 3 luni (54%), iar aproximativ 13% dintre cei care au pus bani deoparte spun că economiile le-ar ajunge până la 6 luni. Doar 9% dintre respondenți au afirmat că dacă își vor pierde locul de muncă au bani în cont cât să trăiască liniștiți până la un an. Comparativ, la un sondaj similar realizat în luna martie a acestui an, doar 21,1% dintre angajați aveau economii cât să-și asigure traiul pentru 3 luni.

Sondajul a fost efectuat în această toamnă, pe un eșantion de 1.174 de utilizatori de internet din România.

BestJobs este una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România, cu un număr de peste 2,5 milioane de profesioniști conectați la piața muncii și peste 25.000 de joburi active în orice moment, atât în țară, cât și în străinătate.

Articolul precedentStudiu: Costurile unui trai decent pentru o familie de patru persoane au crescut cu aproape 5% într-un an
Articolul următorInstitutul Național de Administrație lansează un program de perfecționare online pentru noii aleși locali