Munca de acasă va rămâne în practica multor companii și după ce va trece epidemia de Covid-19, dar modul de lucru la distanță are o serie de efecte negative care trebuie corectate, arată un sondaj  Colliers International.

Sondajul, realizat în rândul reprezentanților din conducere sau decidenților din 80 de companii cu activitate în diverse sectoare economice și colective de la câteva zeci până la mii de angajați, arată că lucrul de la distanță ridică probleme în echipe pe termen lung.

80% dintre respondenți au indicat faptul că este afectat direct spiritul de echipa, prin scăderea colaborării, iar efectul este scăderea creativității.

Chiar dacă productivitatea angajaților a rămas neschimbată și în lucrul de acasă în 58% dintre companii, iar 25% au observat chiar o creștere, patru din cinci companii au sesizat faptul că au dificultăți în menținerea culturii organizaționale.

Prin urmare, respondenții la sondajul Colliers International mizează pe un model hibrid de lucru odată ce va trece epidemia de Covid-19, în care toți angajații vor lucra de la birou una sau două zile (53% din firme) și alte 3-4 zile (33%) pe săptămână de la distanță.

Deși există încă incertitudini privind modul în care vor lucra în viitor, cele mai multe companii au în plan să păstreze suprafața biroului de dinainte de pandemie, dar să regândească spațiul pentru un mod de lucru mai sigur din punct de vedere al normelor epidemiologice. Doar o mică parte se așteaptă să-și extindă biroul, în timp ce alte companii prevăd o restrângere a suprafeței ocupate în viitor.

În România, spre deosebire de majoritatea celorlalte țări UE, atât în București, dar mai ales în orașele regional, nu sunt suficiente spații de birouri în raport cu populația, „ceea ce indică mai degrabă că e loc de creștere a stocului de birouri pe termen mai lung”, a afirmat Sebastian Dragomir, partner & head of Office Advisory în cadrul Colliers International.

Colliers International Group Inc. este unul dintre liderii globali în domeniul consultanței imobiliare și al managementului investițiilor, cu operațiuni în 68 de țări și peste 15.000 de specialiști

Articolul precedentFirea îi răspunde lui Cîțu, după controalele MF la companiile municipale: Voi face plângeri pentru abuz în serviciu
Articolul următorASF: Număr mai mult decât dublu de reclamații în primul trimestru, cele mai multe au vizat polițe RCA