România este ţara UE cu cel mai mare procent de angajaţi din hoteluri concediaţi în urma pandemiei, potrivit unui studiu realizat la solicitarea Federaţiei Industriei Hoteliere.

Studiu realizat de Cushman & Wakefield pentru FIHR a analizat reacţiile patronilor de hoteluri din România la criza provocată de coronavirus, comparativ cu reacţiile antreprenorilor europeni.

„În România tăierile de salarii au fost mai mici decât ale hotelierilor din Europa, în prima fază. În acest moment, în România 29% din salariaţi au fost concediaţi, iar perspectivele sunt la 38% – cea mai mare cifră din ţările analizate. În Ungaria, doar 19% din salariaţi au fost concediaţi, iar orizontul e să ajungă la 20%, iar la nivel de Europa 24% au fost concediaţi, iar estimarea este 30%”, a afirmat Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, citat de Agerpres.

Reprezentantul patronatelor din domeni a atras atenţia că perspectivele sunt la fel de sumbre, în condițiile în care situaţia sanitară va continua în luna august.

„8% dintre hotelierii din România nu rezistă mai mult de luna august. Dacă trece şi luna august, ei vor ajunge pe minus şi vor avea o mare dificultate în a plăti salariile, în a plăti chirii sau alte obligaţii către buget, şi dacă criza continuă în aceleaşi condiţii, doar 7% din hotelieri rezistă până în martie 2021, adică pe un orizont de timp de 12 luni de la momentul declanşării crizei”, a precizat Ile.

Potrivit acestuia, 48% dintre hotelierii români au afirmat că sunt la limita sustenabilității, în timp cel la nivel european ponderea este de 39%.

O posibilă explicație a acestei situații poate fi reacția întârziată a industriei ospitaliere autohtone pe perioada crizei. 84% din hotelierii din România au afirmat că şi-au redus cheltuielile operaţionale, în timp ce la nivel UE ponderea este de 92%. 80% din hotelierii din România au folosit ajutorul dat de Guvern pentru susținerea forței de muncă, 55% au blocat orice fel de angajări, 45% au redus orele de muncă.

Preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România a arătat că hotelierii români sunt cu 10% mai afectaţi financiar de criza sanitară, comparativ cu hotelierii din restul Uniunii Europene.

Preşedintele FIHR a subliniat că, potrivit rezultatelor studiului, prioritatea hotelierilor români în prezent este asigurarea unui mediu sigur din punct de vedere sanitar pentru angajaţi şi pentru clienţi.

„Priorităţile hotelierilor în contextul crizei: cea mai importantă este pregătirea hotelurilor pentru a fi sigure pentru angajaţi şi pentru clienţi. Acestea sunt răspunsurile hotelierilor din România. Deci aceste informaţii că pe noi nu ne interesează să ne conformăm normelor sunt doar informaţii de presă. A doua ca importanţă este gestionarea rezervărilor, a anulărilor şi a noilor rezervări. Locul trei: cash flow management. Reconsiderarea numărului de angajaţi este pe locul patru”, a declarat Călin Ile.

Articolul precedentMinistrul Economiei, Virgil Popescu, a transmis un mesaj pentru toți minerii din România
Articolul următorMinistrul Economiei anunță fonduri europene de un miliard euro pentru persoane fizice autorizate şi microîntreprinderi