7 din 10 românii din mediul urban sunt de acord cu purtarea măștii de protecție și doar 2 din 100 sunt negaționiști anti-mască, arată un studiu realizat în luna august de agenția de cercetare de piață IZI Data.

Procentul crește până la 20% când vine vorba de conformiști, adică cei care nu sunt de acord și totusi o poartă. O a patra categorie care s-a evidențiat în studiu este reprezentată de neglijenți (12%), cei care nu poartă mereu masca, dar sunt de acord cu aceasta.

Studiu nu a reliefat diferențe semnificative de atitudine pe segmente de vârstă, dar arată că responsabilii au un grad de educație mai ridicat. 51% dintre cei care au declarat că poartă masca conform reglementărilor au facultate sau studii postuniversitare, comparativ cu doar 34% dintre conformiști; 85% dintre negaționiști au studii medii sau inferioare, cu mențiunea prudenței în interpretarea datelor deoarece eșantionul este redus.

Bucureștenii sunt responsabili când vine vorba de purtarea măștii

În ceea ce privește diferențele regionale, se remarcă faptul că doar 6% dintre bucureșteni sunt neglijenți – cei mai mulți dintre cei care sunt de acord cu masca dar nu o poartă tot timpul sunt din Moldova (16%) și Muntenia (14%). Trei sferturi dintre bucureșteni sunt responsabili cu privire la purtarea măștii și se declară de acord cu aceasta.

Conformiștii se regăsesc mai frecvent în rândul părinților: 7 din 10 conformiști au copii în timp ce doar 5 din 10 responsabili au copii.

Studiul IZI data a fost realizat în luna august, pe o populație generală reprezentativ urbană de 1024 chestionare CAWI (Computer Assisted Web Interviews), cu respondenți cu vârste de peste 18 ani din toată România, având o eroare de eșantionare de 3%. IZI data este o agenție de studii de piață al cărei scop este să democratizeze cercetarea de piață, făcând-o ușor de folosit și de înțeles.

Articolul precedentBursele au deschis în creştere după ce starea de sănătate a lui Donald Trump s-a îmbunătățit
Articolul următorComisia Europeană a aprobat garanţia de stat de peste 19 milioane de euro pentru Tarom