Studiu: 45% din români cred că pot ajunge la Biroul de Credite pentru 5 lei datorie

Mai mult de 38% dintre români spun că nu se informează despre cum să îşi gestioneze banii, potrivit unui sondaj publicat luni.

Doar 17% dintre subiecții chestionați consideră că au cunoştinţe financiare medii spre bune.

Sondajul a fost realizat pe site-ul www.sigurantafinanciara.ro de către furnizorul de credite la domiciliu Provident Financial România, pe un eşantion de 1.265 de respondenţi cu vârste cuprinse între 21 şi 65 de ani.

Astfel, pe o scară de 1 la 10, de la foarte slabe la foarte bune, o medie de aproape 17% dintre români îşi evaluează cunoştinţele financiare ca fiind medii spre bune, relevă studiul, citat de Agerpres.

Aproape 40% spun că au cunoştinţe financiare sub 5, pe aceeaşi scară valorică. În acelaşi timp, trei din 10 români petrec mai mult de cinci ore, în fiecare săptămână, jucându-se pe telefon, laptop său calculator. Mai mult, aceeaşi proporţie alocă între 1 şi 5 ore jocurilor, în fiecare săptămână.

Potrivit studiului, trei din 10 români găsesc că principală sursă de informatii financiare lumea online, peste 11% consultă specialiştii financiari, puţin peste 8% îsi iau detaliile relevante de la televizor, aproximativ 9% de la prieteni şi sub 5% din ziare.

„Întrebaţi dacă ştiu pentru ce sumă restantă pot ajunge în Biroul de Credite, 45% dintre respondenţi cred că pentru 5 lei, un sfert spun că doar când datorează 500 de lei şi aproape 15% dintre ei cred că 100 de lei este suficient pentru a fi înregistrat în baza de date”, se menţionează într-un comunicat publicat de Provident Financial România, compania care a realizat cercetarea.

Codul IBAN este codul unic de identificare a contului curent, iar peste trei sferturi dintre români, această informaţie este clară. Totuşi, 18% dintre respondenţi cred că IBAN este codul de client al băncii, 2% cred că IBAN este de denumirea bancară a codului PIN, aproape 2% – ultimele patru cifre de pe card, iar 1% – codul de acces pentru serviciile de online banking.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), care are 2,4 milioane de clienţi în 9 tări din Europa, precum şi în Mexic şi Australia.

Din 2006, Provident a investit în România peste 300 milioane de euro si a contribuit la bugetul de stat cu taxe în valoare de 102 milioane de euro.

Articolul precedentExplozie a deficitului de cont curent, pe fondul scăderii continue a investițiilor străine
Articolul următor– REVISTA PRESEI – „Toţi se plâng că nu găsesc candidaţi, dar nimeni nu dă salarii mai mari”

Comments are closed.