Ministerul Finantelor Publice (MFP) a planificat pentru luna septembrie imprumuturi de la bancile comerciale de 3,935 miliarde de lei.

Pentru luna septembrie, Ministerul Finanțelor Publice vrea să se împrumute cu patru miliarde de lei de la băncile comerciale.Cea mai mare parte a acestor împrumuturi, 3,5 miliarde lei, va consta în vânzarea prin licitație de obligațiuni și certificate de trezorerie, la care s-ar putea adăuga 435 milioane lei obținuți prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinantarii datoriei publice si finantarii deficitului bugetului de stat. Fata de luna august, imprumuturile programate de MFP sunt mai mari cu 1,105 miliarde de lei.

Conform prospectelor de emisiune, MFP are in program o licitatie, in data de 6 septembrie, pentru certificate de trezorerie cu discont, in suma de 600 de milioane de lei, pe o perioada de 364 de zile.

Cele sapte licitatii de obligatiuni de tip benchmark, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de lei, vor fi urmate a doua zi de o sesiune suplimentara de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea initiala a emisiunii de obligatiuni.

Ministerul Finantelor Publice are in vedere in 2018 emiterea unui volum de titluri de stat pe piata interna, in suma de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structura a maturitatilor de circa 30%/70%, prin emiterea de certificate de trezorerie cu discont pe termene scurte, de pana la un an inclusiv, obligatiuni de stat de tip benchmark pe termene medii si lungi, precum si titluri de stat pentru populatie prin intermediul unitatilor operative ale Trezoreriei Statului, in cadrul programului TEZAUR, cu un volum estimat de pana la 8% din valoarea titlurilor de stat de emis pe piata interna, reprezentand aproximativ patru miliarde de lei.

Pentru realizarea obiectivului de consolidare si extindere a curbei de randamente a titlurilor de stat denominate in lei si de imbunatatire a lichiditatii pietei titlurilor de stat, MFP are in vedere redeschiderea emisiunilor de obligatiuni de stat de tip benchmark pana la atingerea unor volume pe emisiune in valoare echivalenta de pana la doua miliarde de euro (aproximativ 9 miliarde de lei), pe fiecare serie de obligatiuni benchmark.

Articolul precedentForța de muncă s-a scumpit cu 16% în trimestrul al doilea din 2018
Articolul următorRezervele de valută ale României s-au redus și în august. Scadențele pentru septembrie sunt de 199 milioane euro

Comments are closed.