Premierul Ludovic Orban a prezentat, joi, în ședința de Guvern, stadiul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești, la scurt timp după ce Comisia Europeană a aprobat o finanțare de 875 de milioane de euro. Fizic, s-au realizat mai puțin de 3 kilometri, pe tronsonul I Sibiu – Boița.

În 7 ani de la lansare, autostrada Sibiu-Pitești, primul tronson de autostradă din România care traversează munţii şi care asigură, practic, închiderea Coridorului IV Rin-Dunăre, a bătut pasul pe loc. Proiectul, cu o lungime de aproape 123 de kilometri și evaluat la aproape 3,3 miliarde de euro, este împărțit în 5 tronsoane, dintre care doar pe unui se lucrează efectiv, potrivit datelor prezentate de Ludovic Orban.

Lotul 1 – Sibiu – Boița – 13,17 km

realizat fizic: aprox. 2,9 km

„Pe tronsonul I, deja se efectuează lucrări de construcţie, Sibiu-Boiţa, progresul este de 21%, stadiul fizic al lucrărilor.” Ludovic Orban.

Lotul 5 – Pitești – Curtea de Argeș – 30,35 km

realizat fizic: 0 km

„Avem contractul semnat, de proiectare şi construcţie, este în curs de realizare proiectarea” Ludovic Orban.

Lotul 4 – Curtea de Argeș – Tigveni – 9,86 km

realizat fizic: 0 km

„S-au depus ofertele şi sunt în curs de evaluare” Ludovic Orban.

Secțiunile 2 și 3 – cele mai dificle, pe Valea Oltului – aprox. 70 de km

realizat fizic: 0 km

„Sunt depuse documentațiile la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, urmând să fie lansată procedura de licitaţie al lucrărilor” Ludovic Orban.

Stadiul altor proiecte importante de autostrăzi și drumuri de mare viteză

Şeful Executivului a mai anunţat că Ministerul Transporturilor are pregătită documentaţia şi pentru tronsonul de autostradă Ploieşti – Braşov.

”De asemenea, sunt două tronsoane de autostradă care vor traversa munţii înspre Moldova, este vorba de Autostrada Unirii, Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni, pentru care pentru primul tronson Târgu Mureş – Târgu Neamţ este în curs de realizare studiul de fezabilitate, şi, de asemenea, în cursul acestei luni va fi lansată licitaţia pentru contractul de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe celelalte două tronsoane de la Târgu Neamţ până la Ungheni. De asemenea, este semnat contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pe un alt tronson important care va traversa Carpaţii şi va asigura legătura între Moldova şi infrastructura de transport european – este vorba de tronsonul de autostradă Bacău – Braşov„, a mai afirmat Orban.

Articolul precedentFacebook va bloca orice nouă reclamă politică în săptămâna de dinaintea alegerilor din SUA
Articolul următorGuvernul a aprobat mecanismul de stimulare a companiilor pentru creşterea capitalurilor proprii