Facebook a anunţat că va bloca orice nouă publicitate politică difuzată pe platforma în săptămâna de dinaintea alegerilor prezidenţiale din Statele Unite, din 3 noiembrie, pentru a combate dezinformarea şi tentativele de interferenţă, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Aceste alegeri nu vor fi unele obişnuite. Toţi avem responsabilitatea de a ne proteja democraţia”, a declarat şeful Facebook, Mark Zuckerberg.

Șeful gigantului social media s-a declarat îngrijorat și de riscul apariției unor tulburări sociale, în contextul în care rezultatele finale ale alegerilor ar putea fi cunoscute după „zile sau chiar săptămâni”.

Din acest motiv, Zuckerberg a anunţat că dacă un candidat sau un partid va folosi Facebook pentru a revendica victoria fără a avea date sau confirmkări oficiale, un link ataşat publicării îi va redirecţiona pe cititori către rezultatele oficiale.

Printre alte măsuri, Facebook s-a angajat să elimine postările care asociază prezența fizică la vot de contaminarea cu coronavirus şi să limiteze partajarea de articole pe chat-ul Messenger pentru a preveni ca postările de dezinformare să devină virale.

Această înăsprire a politicii intervine în timp ce platforma a ales până acum să acorde prioritate libertăţii de exprimare şi să permită reclama politică după ce rivalul său Twitter a interzis-o în 2019.

Compania lui Mark Zuckerberg a fost criticată în special pentru că a permis propagarea unor campanii masive de influenţă, majoritatea orchestrate din Rusia, în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, aminteşte AFP.

De altfel, în contextul extrem de violent și volatil din Statele Unite, reţelele sociale se pregătesc pentru mai multe scenarii catastrofale în care platformele lor ar fi folosite pentru a contesta rezultatele votului.

Donald Trump pune astfel regulat sub semnul întrebării fiabilitatea votului prin corespondenţă, o metodă răspândită în Statele Unite şi crucială în perioadă de pandemie.

Articolul precedentComisia Europeană a aprobat o investiție de 875 de milioane de euro pentru Autostrada Sibiu-Pitești
Articolul următorStadiul lucrărilor la Autostrada Sibiu-Pitești, care a primit finanțare europeană de 875 mil. euro