De ce tinerii fermieri nu prind ”rădăcini” în agricultura României

România stă foarte prost la procentajul de administratori tineri de ferme agricole, mulți dintre cei cu potential preferând să lucreze în Vest.

10,3 milioane de persoane lucrau ca directori de ferme în Uniunea Europeană în anul 2016, informează un comunicat al biroului european de statistică Eurostat.

Media de vârstă a acestora este destul de înaintată. 32% aveau în momentul de referință 65 de ani sau mai mult, și numai 11% erau mai tineri de 40 de ani.

Țările cu cei mai puțini fermieri tineri sunt Cipru (unde 33% din total aveau sub 40 de ani), Portugalia (4,2%) și Marea Britanie (5,3%). Cele mai mari ponderi se regăsesc în Austria (22,2%), Polonia (20,3%), Slovacia (19%).

România ocupă locul 6 din coada UE la procentajul de fermieri tineri, cu aproximativ 7% din total.

Administratorii tineri au tendința de a conduce ferme mai mari ca suprafața, efectivele de animale și producția standard decât cei mai bătrâni (peste 65 de ani).

Profesia agricolă este dominată de bărbați, doar aproximativ trei din zece (29%) dintre managerii agricoli din UE fiind femei. Proporția tinerilor manageri de ferme care erau femei a fost mai mică (23%).

Probabil că tinerii nostril cu înclinații spre meseria de agricultor sunt plecați la muncă în statele occidentale dezvoltate.

De exemplu, potrivit unui studiu publicat anul trecut de site-ul de specialitate coldiretti.it și preluat de rotalianul.ro, lucrătorii cei mai numeroși dintre străinii care prestează munci agricole în Italia sunt românii, cu un număr de aproximativ 119.839 de muncitori. În clasament urmați de indieni, cu 31.600 de angajați. Pe locul al treilea sunt marocanii cu 31.042, apoi albanezii (29.752), polonezii (16.551), bulgarii (12.762), tunisienii (12.761) și slovacii (8.308).

Pe de altă parte, România este țara cu cea mai mare pondere a populației ocupate în agricultură – circa 25% din totalul forței de muncă, media UE fiind în jur de 4,5%.

Articolul precedentMesajul Guvernului în problema Fondului Suveran: Unde lege nu e, e HG!
Articolul următor80% din firmele cu datorii sunt de Stat. O amnistie fiscală, semnal negativ, afirmă presedintele Consiliului pentru IMM

Comments are closed.