Transportatorii români îi cer ministrului Sorin Grindeanu să intervină urgent la Bruxelles în criza declanșată de restricțiile impuse de Austria. Mininstrul Transporturilor ar trebui să ia poziție joi, 1 iunie, la Consiliul UE, precizează Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) solicită intervenţia ministrului Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, împotriva deciziei Austriei privind restricţionarea liberei circulaţii a camioanelor în Tirol la Consiliul UE din 1 iunie 2023.

Transportatorii îi cer lui Sorin Grindeanu să intervină ferm împotriva restricţiilor impuse tranzitului camioanelor în Tirol în cadrul Consiliului UE al Miniştrilor Transporturilor din 1 iunie 2023 şi să solicite Comisiei Europene să iniţieze de urgenţă proceduri de încălcare a dreptului comunitar împotriva Austriei.

În ciuda presiunilor, Comisia Europeană nu a luat nicio măsură împotriva Austriei pentru a opri obstacolele la liberă circulaţie a mărfurilor pe această importantă rută de legatură transalpină. Recent, actualul Guvern italian a crescut presiunea asupra CE şi solicită în mod activ acţiuni legale împotriva Austriei la următorul Consiliu UE al miniştrilor de Transport.

Transportatorii solicită această intervenţie pentru a determina Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement privind restricţionarea liberei circulaţii: „Restricţiile de circulaţie pentru camioane impuse în Tirol afectează activitatea transportatorilor rutieri români care operează transporturi rutiere internaţionale în UE”, se menţionează în comunicat.

NOILE RESTRICȚII IMPUSE CAMIOANELOR DE AUSTRIA

Autoritățile regionale din Tirol au publicat recent un regulament privind introducerea de noi restricții pentru vehiculele cu o greutate maximă admisă de peste 7,5 tone, potrivit trans.info.

Interdicțiile de circulație se aplica pe A1 (autostrada Inntal) și A13 (autostrada Brenner) astfel:

Către Italia:

 • 27 mai (sâmbătă) de la 7:00 la 15:00,
 • 2 iunie (vineri) de la 9:00 la 22:00.

Către Germania:

 • în fiecare sâmbătă de la 1 iulie până la 26 august 2023, între orele 7:00 și 15:00,
 • 3 octombrie (marți) de la 0:00 la 22.00.

Pe lângă aceste restricții se vor mai aplica restricții în toate zilele de sâmbătă, începând din 1 iulie până în 26 august 2023, în intervalul orar 8:00 15:00 pe următoarele rute:

 • B 178 Loferer Straße de la Lofer la Wörgl,
 • B 320 Ennstalstraße,
 • B 177 Seefelder Strasse,
 • B 179 de la Nassereith la Biberwier,
 • B 181 Achensee Straße,
 • B 182 Brenner Strasse,
 • A4 de la nodul Schwechat până la Nickelsdorf.

about:blank


În ultimul deceniu, transportatorii rutieri de mărfuri din România şi celelalte State Membre UE s-au confruntat cu provocări serioase la tranzitarea Austriei din cauza numeroaselor restricţii de trafic din Tirol şi a unei politici active de transfer modal, susţin transportatorii.

Austria restricţionează libera circulaţie a camioanelor, aplicând un set de măsuri de descurajare a tranzitului rutier de mărfuri: restricţia de circulaţie sectorială potrivit căreia anumite grupuri de mărfuri nu mai pot fi transportate pe cale rutieră prin Tirol, restricţii cantitative asupra numărului de vehicule grele de marfă permise pe axa Nord-Sud a autostrăzii A12, respectiv tratarea în bloc a vehiculelor grele de marfă la frontiera germano-austriacă („Blockabfertigung”), generând cozi ale camioanelor la frontieră, potrivit UNTRR.

Transportatorii români susţin că Austria aplică restricţii de conducere pe timpul nopţii sau limitează folosirea vehiculelor grele de marfă aparţinând anumitor clase Euro.

„De-a lungul anilor, Austria a înăsprit aceste măsuri deosebit de împovărătoare pentru operatorii români şi europeni de transport rutier de mărfuri. Totodată, în ciuda eforturilor considerabile de a creşte oferta de transport feroviar de marfă şi capacitatea de transport combinat, aceste eforturi s-au dovedit insuficiente pentru a atenua provocările create de multiplele restricţii de circulaţie austriece, afectând funcţionarea lanţurilor de aprovizionare în cadrul Uniunii Europene”, potrivit solicitării către Sorin Grindeanu

„Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR, alături de BGL – Germania, IRU şi asociaţii profesionale de transport rutier din Austria, Franţa, Danemarca, Italia, Ungaria, Norvegia, Suedia, Olanda, Republica Ceha şi Polonia, a transmis numeroase scrisori Comisiei Europene privind restricţiile de circulaţie a camioanelor impuse în Tirol, care sunt contrare legislaţiei europene, solicitând în mod repetat deschiderea procedurilor de încălcare a dreptului comunitar (infringement) împotriva Austriei”, mai spun transportatorii.

Articolul precedentPremierul Ciucă, noi discuții cu sindicaliștii din Educație. Le va propune majorarea etapizată a salariului de încadrare – SURSE
Articolul următorTaxa de pod de la Fetești, suspendată până la sfârșitul verii, începând de astăzi