Peste 45% dintre angajatii care au copii își doresc ca noul an scolar să înceapă în mod tradițional, în bănci, in timp ce doar un sfert optează pentru varianta exclusiv online, arată un sondaj efectuat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare.

Alți 29% dintre prinții angajați prefera un sistem de hibrid, care să îmbine orele în sala de clasă cu cele online, de acasă.

Totuși, aproape jumătate dintre angajații care au răspuns sondajului sunt îngrijorați de lipsa de claritate a măsurilor anunțate de autorități, cu toate că au rămas mai puțin de trei săptămâni până la deschiderea anului școlar și se tem că acesta  va fi unul de sacrificiu educațional pentru copii.

Alți 47% dintre intervievați speră ca școlile să nu se transforme în focare de Covid-19 și 40% sunt îngrijorați de o eventuală îmbolnăvire a celor mici, ceea ce ar pune în pericol și restul membrilor familiei.

Aproximativ 15% dintre părinți sunt direct îngrijorați că nu vor putea merge la serviciu din cauză că unitățile de învățământ nu se vor deschide.

Peste trei sferturi dintre părinți pot asigura învățământul online

Dacă o parte dintre activitățile școlare se vor desfășura online, jumătate dintre părinții care au participat la sondajul BestJobs spun că au tot ce le trebuie pentru a putea asigura copilului cadrul optim. Puțin peste 31% afirmă că dispun doar parțial de instrumentele necesare școlii online – dispozitiv electronic, internet și spațiu dedicat de lucru -, în timp ce 19,3% spun că nu le pot asigura un cadru propice pentru școala de acasă.

Cea mai mare problemă: cu cine rămâne copilul acasă

Cea mai stringentă problemă în situația în care învățământul se va desfășura online este legată de posibilitatea de a fi alături de copii. 31,1% dintre respondenți au afirmat că nu au cu cine să lase copiii acasă, iar alți 30,5% spun că se văd nevoiți să lase copiii să-și ocupe singuri timpul cu activitățile școlare, iar 19,5% spun că vor cere ajutorul bunicilor.

Astfel, dacă școala va continua online, cei mai mulți dintre angajații-părinți (46,5%) consideră că angajatorul ar trebui să-i lase să lucreze de acasă, în timp ce 25% ar prefera să li se reducă programul de lucru, astfel încât să se poată ocupa și de activitățile școlare ale copiilor.

Școala de acasă îi nemulțumește pe părinții

Cei mai mulți respondenți recunosc că, în România, școala online nu permite accesul egal la educație pentru toți copiii (52%), iar sistemul de educație din țară nu este adaptat (45,6%). Aproape jumătate (48%) dintre salariații care au răspuns sondajului Bestjobs s-au declarat nemulțumiți de experiența orelor susținute online pe timpul stării de urgență și consideră că elevii au învățat mai puțin decât dacă ar fi continuat să meargă la scoală. În plus, o altă realitate adusă în discuție de părinți este că cei mici au nevoie de socializare și contact direct cu alți copii (44%).

Organizarea anului școlar, încă neclară părinților

Cu nici trei săptămâni înainte de începerea noului an școlar, cei mai mulți dintre părinți, respectiv 60,27%, nu sunt siguri că au înțeles corect din informările oficiale și afirmă că nu le este clar în ce condiții se vor relua cursurile.

Din perspectiva lor, e nevoie totodată de măsuri solide din partea autorităților pentru siguranța elevilor în acest an școlar, dat fiind contextul epidemiologic actual. Astfel, 47,4% dintre respondenții la sondajul BestJobs consideră că toate instituțiile de învățământ trebuie dotate cu materialele sanitare și de igienă corespunzătoare, alți 42,4% menționează pregătirea cadrelor didactice pentru predare online, iar puțin peste 40% vorbesc despre investiții în extinderea spațiilor de învățământ, astfel încât să poată fi asigurată distanțarea necesară între copii.

Totodată, 33,7% dintre salariați consideră că autoritățile locale ar trebui să asigure tablete sau laptopuri și acces la internet tuturor elevilor,  în timp ce 21,8% vorbesc despre reglementarea sistemului de învățare de acasă (homeschooling). Doar 1,5% dintre angajații cu copii de școală care au răspuns sondajului Bestjobs consideră că autoritățile sunt îndeajuns de pregătite pentru începerea noului an școlar în actualul context.

Sondajul a fost efectuat în perioada 12-24 august 2020, pe un eșantion de 1.344 de utilizatori de internet din România, la comanda Bestjobs, una dintre cele mai importante platforme de recrutare online din România.

 

Articolul precedentEconomia zonei euro ar urma să înregistreze un avans de 8,3% în trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul precedent
Articolul următorVirgil Popescu: Este strigător la cer ce s-a întâmplat, am ajuns să importăm energie