Soluție neașteptată a Comisia Europeană după ce preţurile europene la gaze naturale şi electricitate au atins valori record în octombrie, pe fondul livrărilor limitate şi al cererii crescute de energie. Bruxelles va propune achiziții comune de gaze naturale pentru a forma rezerve strategice.

Creşterea preţurilor la energie a determinat guvernele din statele membre UE să recurgă la subvenţii şi reduceri de taxe, în ideea de a-i proteja pe consumatori de facturile mari, iar unele ţări au propus chiar un sistem comun de achiziţii de gaze naturale la nivelul UE.

 

„Propunerea va include un cadru pentru achiziţionarea comună de stocuri strategice de gaze de către entităţile reglementate, pe o bază voluntară. Acest sistem va contribui la măsuri coordonate la nivelul UE, în situaţiile în care există o urgenţă la nivelul întregii Uniuni”, se precizează în documentul trimis de Comisie către statele membre, înaintea summitului de joi al liderilor UE.

 

În perioada octombrie-noiembrie, importurile de gaze din Rusia în UE au fost cu 25% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce facilităţile de depozitare a gazelor deţinute de Gazprom pe teritoriul UE sunt la un nivel semnificativ mai scăzut comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Președintele  Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anuțat deja că va prezenta la începutul anului viitor o strategie pentu dialog internațional privind domeniul energiei pentru a ajuta statele europene.

România a propus, la începutul lunii octombrie, alături de Cehia, Franța, Grecia și Spania, o abordare pe cinci piloni pentru gestionarea scumpirilor la nivelul Uniunii Europene, potrivit declarației comune transmise de miniștrii economiei și finanțelor din cele cinci state membre.

Articolul precedentRomânii, loviți de noi scumpiri în prag de iarnă. Energia și alimentele de bază, în fruntea clasamentului
Articolul următorPropunere surpriză la șefia ANRE. Este fratele unuia dintre cei mai influenți lideri ai PSD