De scumpirile din energie pare să câștige doar statul. Compania de stat Hidroelectrica este cea mai profitabilă din regiune, după ce prețurile au explodat, dar alți furnizori sunt cei care decontează această situație. Retragerea micilor companii provoacă însă probleme și pentru cele mari, care sunt obligate, prin statutul de furnizor de ultimă instanță, să preia clienții acestora. CEZ Vânzare, cel mai important distribuitor din zona Olteniei, ar fi notificat ANRE că nu dorește să fie furnizor de ultimă instanță. 

CEZ Vânzare, unul dintre marii furnizori de energie electrică din România, cu circa 1,4 milioane de clienți, intenționează să renunțe la statutul de furnizor de ultimă instanță – FUI și a notificat Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), potrivit unor surse apropiate situației, citate de Economica.net.

Solicitarea ar urma să fie analizată miercuri. CEZ Vânzare trebuia să fie desemnată FUI în noiembrie, potrivit mecanismului de rotație impus de ANRE. 

Chiar și în această situație, ANRE ar putea obliga CEZ Vânzare să devină FUI, pentru că reglementările în vigoare impun existența a cel puțin 5 furnizori de ultimă instanță, dintre companiile care, împreună, au cel puțin 60% din piața de furnizare.

CEZ ar fi exclus din acest cerc al furnizorilor doar dacă, prin migrarea masivă a clienților de la furnizorii mari, mai ales cei casnici, la Hidroelectrica, compania de stat ar atinge cota de piață care s-o includă în categoria FUI, potrivit economica.net.

CEZ Vânzare are circa 1,38 milioane de clienți casnici și comerciali (date de la jumătatea anului) dintre care circa 1,3 milioane de casnici.  Pe de altă parte, Hidroelectrica a ajuns deja la 300.000 de clienți, triplu față de anul trecut.

Articolul precedentCriza din energie. Întâlnire la Palatul Victoria între liderii Coaliției și companiile din energie
Articolul următorANAF a pus ochii pe cei care-și închiriază locuințele. Ce se modifică de la 1 ianuarie