Situaţiile financiare ale firmelor pot fi consultate liber de toți cetăţenii

Ministerul Finanţelor a anunţat, vineri, că situaţiile financiare ale firmelor private şi ale instituţiilor publice pot fi consultate de cetăţeni dacă accesează portalul www.data.gov.ro.

Aceste date au la bază documentele pe care firmele private şi instituţiile publice le-au trimis către ministerul de resort.

”Seturile de date deschise facilitează descărcarea, analiza şi reutilizarea informaţiilor stocate în bazele publice de date cu documentele depuse de plătitorii de taxe şi impozite. Datele deschise sunt date primare, structurate, procesabile în mod automat. Acestea sunt accesibile, disponibile şi pot fi utilizate în mod liber, reutilizate şi redistribuite de către oricine în orice scop, inclusiv comercial”, arată Ministerul Finanţelor într-un comunicat de presă.

Actualizarea datelor de pe acest portal, pentru fiecare entitate publică şi privată în parte, se va face o dată la şase luni.

În acelaşti timp, e de ştiut că aceste informaţii vor fi păstrate pe platforma în cauză timp de zece ani, după fiecare actualizare.

”Prin această măsură, asigurăm respectarea angajamentelor României de a aplica principiile transparenţei şi guvernării deschise. Astfel, Guvernul României îşi îndeplineşte obiectivele asumate în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, a precizat  ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

 

România a aderat încă din 2011 la programul internaţional denumit “Parteneriatul pentru o Guvernare Deschisă”, în timp ce portaul www.data.gov.ro. a fost realizat în 2013.

În acest fel au fost puse bazele centralizării şi publicării datelor cu caracter public transmise de toate instituţiile publice şi private din ţara noastră.

”Aceste obiective s-au concretizat prin măsuri privind deschiderea datelor publice şi încurajarea dialogului între reprezentanţii administraţiei publice şi societatea civilă. În data de 3 aprilie 2018, Guvernul României a fost acceptat pentru al doilea mandat consecutiv în cadrul Comitetului Director al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, subliniază comunicatul de presă.

Articolul precedentTAROM va avea legături între toate regiunile României, pe intern, din 2019
Articolul următorProfit în creștere cu 36% pentru Bursa de Valori București

Comments are closed.